Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2021 12:18:00

Zvláštní, že se pan Janoušek dokáže věnovat aktivitám jako lyžování

Zvláštní, že se pan Janoušek dokáže věnovat aktivitám jako lyžování

Interpelace na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 15. dubna 2021 na ministryni Benešovou ve věci kauzy pana Janouška.

Aha, děkuji. Já jsem měl interpelaci ve věci pana Janouška. To je velmi známý mediální příběh. Překvapilo mě, že tato osoba si dokáže zařídit znalecký posudek, zdravotní posudek tedy, že nemůže vykonávat výkon trestu z vážných zdravotních důvodů a pak se z veřejných mediálních zdrojů dozvíme, že je tato osoba v zahraničí, že se dokáže věnovat aktivitám jako lyžování. Přiznám se tedy, že nevím jak vám, poslankyně a poslanci, kteří jste dneska přišli na interpelace, ale mně to tedy přijde dost zvláštní.

Myslím si, že ministryně spravedlnosti by měla tu věc velmi řádně prošetřit. Já, když jsem ji interpeloval, tak ona mně odpověděla velmi stručně. Ta interpelace byla ve dvou řádcích, z mého pohledu zjevně nedostačující. Protože já mám spoustu otázek. Jak je možné, že takovýto krok je umožněn? Jestli je to tedy zásadní selhání zdravotní péče v oblasti vězeňství? Proč tento člověk nemohl vykonávat svůj výkon trestu například i v rámci vězeňské nemocnice v Brně?

Je tady spousta otázek a především bych chtěl slyšet od paní ministryně, co ona aktivně a její rezort dělají pro to, aby se prostě tyto věci nemohly stávat. Aby tady lidé evidentně nezkoušeli různé kličky a nevyhledávali prostor k zneužívání toho, aby se vyhnuli výkonu trestu. Takže to jsou věci, které si myslím, že by nás všechny neměly nechávat v klidu, neměli bychom to nechávat přejít a jenom nad tím mávnout rukou a říct. To je nějaká interpelace, tak to necháme být.

Já bych byl velmi rád, abychom - a poprosím potom o tom hlasovat - abychom trvali na tom projednání a aby paní ministryně tady příště byla. Měla by se k tomu jasně postavit čelem, vyjádřit se k tomu, říci, co zjistila, proč se tomu tak děje, jaké dělá kroky k tomu, jestli tady jsou revizní posudky.

Prostě mně jde o to, aby tento člověk se nevysmíval českým občanům, české veřejnosti, tisícům jiných lidí, kteří prostě úplně normálně museli do toho výkonu trestu nastoupit, museli si ho, jak se říká lidově, odkroutit. A pak tady přijde jeden nebo několik lidí, kteří prostě mají kapitál na to, aby tyto věci dokázali si nějakým způsobem zajistit a pak se tomu vyhýbají.

Takže bych byl rád a poprosil bych, abychom tu interpelaci projednali na příště, až tady bude paní ministryně přítomna, protože to považuji za velmi důležitý, zásadní, principiální, pohled na to, jakým způsobem u nás funguje spravedlnost a to, aby v okamžiku, kdy je tedy člověk odsouzen, tak aby také ten výkon trestu dostál, aby ho prostě naplnil tak, jak ten soud mu uložil. Ne aby se tady v tom hledaly kličky.

Samozřejmě pokud se prokáže, že ten člověk je vážně nemocný, já to umím pochopit. Ale neumím pochopit to, když se tváří někdo, že je vážně nemocný a zároveň zvládá jezdit na lyžích.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama