Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2012 16:15:41

Drastichová (VV): Skončí opakované psychologické testy vychovatelů?

Drastichová (VV): Skončí opakované psychologické testy vychovatelů?

Z reakce poslankyně VV Jana Drastichové na novelu zákona o ústavní výchově z dílny sociálně demokratických poslanců. Novelu ve středu schválila vláda.

Pokud zrušíme pravidelné, povinné psychologické posudky pracovníků v ústavní péči o děti a mládež, nepomůžeme ani vychovatelům, ani jejich svěřencům. Tak reaguje poslankyně VV Jana Drastichová na novelu zákona o ústavní výchově z dílny sociálně demokratických poslanců. Novelu ve středu schválila vláda.

„Považuji za problematické, aby pracovníci v ústavní výchově museli povinně předkládat své psychologické posudky pouze při nástupu do zaměstnání, a aby testování záleželo jen na úvaze jejich ředitele," upozorňuje na hlavní úskalí této novely poslankyně Drastichová. Sociálně demokratický návrh zákona totiž ruší dosavadní povinné sedmileté cykly, ve kterých pracovníci dětských diagnostických ústavů a domovů procházejí psychologickými testy.

„Jejich zaměstnání je extrémně náročné. Pracují často s dětmi z narušených rodin, bez sociálního a citového zázemí, vytrženými z přirozeného vývoje, které často nemají ani základní a hygienické návyky. Ne každý tak obrovský tlak na psychiku dlouhodobě ustojí a přitom si subjektivně žádný problém vůbec nemusí připouštět," varuje poslankyně před očekáváním tvůrců novely, že napříště postačí vychovatele testovat, jen pokud bude mít jejich nadřízený podezření na možné selhání.

Podle Jany Drastichové ani samotní předkladatelé novely nejspíš nepočítají se stoprocentní osobnostní stabilitou pracovníků v ústavní péči. „V důvodové zprávě mluví o prakticky neměnné osobnosti a relativně trvalých vlastnostech jednou testovaného člověka. Vnímám to tak, že si těmito slůvky vytvářejí alibi pro případné dílčí excesy," říká Jana Drastichová. Je přesvědčená, že povinné a opakované psychologické testování pro vychovatele může být i jejich ochranou proti vyhoření a záchrannou brzdou, která může zabránit případným trestným činům.

„Preventivních nástrojů proti excesům, kdy selžou lidé, kteří jsou zodpovědní za výchovu ohrožených dětí, příliš nemáme a ještě se jednoho z nich zbavujeme. Navíc považuji každé rozvolnění dohledu nad těmito pracovníky ve své podstatě za asociální. Je překvapivé, že právě s takovým návrhem přichází sociální demokracie," dodává poslankyně VV Jana Drastichová. Obává se, že předkladatelům návrhu jde jen o okamžitou finanční úsporu, a to považuje za krátkozraké a riskantní. Proto očekává, že se o novele zákona o výkonu ústavní výchovy bude ještě ve sněmovním školském výboru diskutovat.

Jana Drastichová
poslankyně VV a předsedkyně Moravskoslezské krajské rady strany

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama