Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2021 7:33:00

Vláda chce měnit diplomaty jako košile

Vláda chce měnit diplomaty jako košile

Komentář na facebookovém profilu k výměně 26 velvyslanců

 Na zahraničním výboru jsme se na můj návrh zabývali výměnou 26 českých velvyslanců. Ano, pár měsíců před volbami tu chce vláda měnit diplomaty jako košile. Vláda absolutně ignoruje kariérní řád i zákon o zahraniční službě, který jen tak mimochodem zrovna ANO a ČSSD v minulém volebním období s velkou pompou prosadily.

Podle jmen to navíc vypadá, že diplomatická rošáda probíhá podle notiček a přání prezidenta Zemana. Vysvětlení MZV, že jde o běžnou rotaci, je pro mě výsměch a čirý alibismus. I slepý vidí, že je to snaha zalíbit se prezidentovi a zajistit pro kamarádíčky poslední trafiky těsně před koncem volebního období. Asi podle toho, jak preference míří strmě dolů, panika a aktivita zajistit vše potřebné před odchodem narůstá.

Diplomatický sbor má být formován na profesionálním půdorysu, nikoliv podle toho, kdo s kým kamarádí. Proto jsem navrhla usnesení v tomto duchu, kterým bychom konstatovali, že by noví velvyslanci měli být vybíráni na základě odborných znalostí v oblasti mezinárodních vztahů, předchozího vývoje diplomatické kariéry, jazykové výbavy na patřičné úrovni a schopnosti dobře reprezentovat zájmy i vnější obraz České republiky.

A dále bychom jím apelovali na MZV, aby tento výběr probíhal důsledně v souladu se zákonem o státní službě, zákonem o zahraniční službě a kariérním řádem MZV. Je zcela absurdní, že toto usnesení, které by mělo být samozřejmostí a které nenapadá žádné konkrétní nominace, většina kolegů nepodpořila. Ještě absurdnější pak je, že jednání probíhalo v utajovaném režimu, ačkoliv na něm žádné utajované informace nezazněly.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama