Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2021 15:58:00

Stát musí být rychlý a velkorysý

Stát musí být rychlý a velkorysý

Komentář na facebookovém profilu ke státní pomoci lidem i firmám v zasažených obcích tornádem

Marian Jurečka vyzývá vládu, aby:

  • přehodnotila dotační pomoc a byla v tomto výjimečném případě více velkorysá
  • se finanční pomoc zvýšila ze dvou milionů korun na tři
  • stát nekrátil dotaci o pojistné plnění

„Vezměme si například osud Paní Bohumily z Moravské Nové Vsi, které je osmdesát šest let. Seniorka řádění tornáda naštěstí přežila, její domov je ale zpustošen. Krátce před katastrofou navíc přišla o syna. Jak by mohla v této situaci ještě splácet půjčku? Právě proto je zapotřebí, aby vláda finanční pomoc o pojistky nekrátila,“ uvedl předseda. Zároveň by ocenil, kdyby žádost o dotace byla co nejsrozumitelnější. „Na lidech bude mimo psychické zátěže ležet i povinnost administrativní. Nesmí se utopit v tom, že například něco v žádosti vyplní špatně. Tady musí být stát rychlý a velkorysý,“ konstatoval Jurečka.

Stejně tak je zapotřebí se zamyslet nad rychlou a efektivní pomocí firmám, kterým tornádo zlikvidovalo haly a stroje určené podnikání. „Viděl jsem zcela zničené provozovny, například celé zemědělské družstvo v Moravské Nové Vsi je v troskách a škody jdou do stamilionů korun. V tomto případě by mohlo pomoci ministerstvo zemědělství a Českomoravská záruční banka, která by měla aktivovat programy obnovy, tyto škody se budou napravovat dlouho,“ doplnil lidovecký předseda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama