Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2021 17:18:00

Stát by měl být k lidem na jižní Moravě štědřejší

Stát by měl být k lidem na jižní Moravě štědřejší

Lidé, které na jižní Moravě zasáhlo ničivé tornádo, by podle lidovců měli mít nárok na větší státní pomoc. Zvýhodněni by pak měli zůstat ti, kteří byli odpovědní a měli uzavřenou pojistku.

 Cena stavebního materiálu letos raketově vzrostla a slíbené dva miliony od státu nepokryjí náklady rodin na opravu jejich domů.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že lidé z tornádem zasažených oblastí budou moci získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru. „Prosíme vládu, aby přehodnotila dotační pomoc a byla v tomto výjimečném případě více velkorysá. Finanční pomoc by se měla zvýšit ze dvou na tři miliony korun,“ řekl k připravované finanční pomoci státu předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Kabinet sice původně plánoval, že se dvoumilionová dotace na obnovu poškozeného bydlení nebude krátit o vyplacené pojistky, nakonec ale rozhodl opačně. Lidé, kteří se poctivě pojistili tak mají dostat stejnou částku jako ti, kteří si pojistku neplatili. „Stát by rozhodně neměl dotaci krátit o pojistné plnění. Kdyby člověk vyčerpal i dlouholetý úvěr, tak kompletní rekonstrukci a vybavení nemovitosti tato částka nepokryje. Proto bychom si přáli, aby alespoň pojištění lidé dostali šanci si své domy plnohodnotně opravit,“ uvedl Jurečka.

Někteří lidé jsou navíc v situaci, kdy je pro ně nereálná i zvýhodněná půjčka. „Vezměme si například osud Paní Bohumily z Moravské Nové Vsi, které je osmdesát šest let. Seniorka řádění tornáda naštěstí přežila, její domov je ale zpustošen. Krátce před katastrofou navíc přišla o syna. Jak by mohla v této situaci ještě splácet půjčku? Právě proto je zapotřebí, aby vláda finanční pomoc o pojistky nekrátila,“ uvedl předseda. Zároveň by ocenil, kdyby žádost o dotace byla co nejsrozumitelnější. „Na lidech bude mimo psychické zátěže ležet i povinnost administrativní. Nesmí se utopit v tom, že například něco v žádosti vyplní špatně. Tady musí být stát rychlý a velkorysý,“ konstatoval Jurečka.

Stejně tak je zapotřebí se zamyslet nad rychlou a efektivní pomocí firmám, kterým tornádo zlikvidovalo haly a stroje určené podnikání. „Viděl jsem zcela zničené provozovny, například celé zemědělské družstvo v Moravské Nové Vsi je v troskách a škody jdou do stamilionů korun. V tomto případě by mohlo pomoci ministerstvo zemědělství a Českomoravská záruční banka, která by měla aktivovat programy obnovy, tyto škody se budou napravovat dlouho,“ doplnil lidovecký předseda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama