Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2021 10:57:00

přijmout opatření, abychom neopakovali některé chyby

přijmout opatření, abychom neopakovali některé chyby

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 15. července 2021 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k řešení pandemie koronaviru COVID-19 v ČR

 Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

předně mi dovolte, abych vám poděkoval, že jste umožnili, aby tato schůze proběhla a abychom měli možnost se ohlédnout a zejména se do budoucnosti podívat, abychom neopakovali některé chyby, které se v minulosti opakovaly, a přijali nezbytná opatření.

Skupina poslanců, kteří svolali tuto schůzi, předkládá návrh usnesení, kterým se zřizuje v souladu s článkem 30 odst. 1 Ústavy České republiky vyšetřovací komise k postupu státu při řešení pandemie koronaviru COVID-19 v České republice.

A za druhé se ukládá vyšetřovací komisi k postupu státu při řešení pandemie COVID-19 v České republice

a) prověřit následující problematické oblasti při řešení pandemie COVID-19 v České republice, která měla v České republice v celosvětovém měřítku rekordní počet obětí. Nákup a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. Postupy při přijímání protiepidemiologických opatření ze strany vlády České republiky, včetně vysokého počtu rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná.

Příčiny rekordní doby uzavření škol. Postupy při přijímání opatření pro pomoc ekonomickému sektoru včetně podpůrných programů. A zajišťování informovanosti obyvatelstva a boj s dezinformacemi ohrožujícími veřejné zdraví.

Jsou tedy dva základní okruhy, na které si myslím, že by se ta komise měla zaměřit, a to zjistit příčiny toho rekordního rozdílu oproti evropskému průměru v počtu obětí nemoci COVID-19 na 10 milionů obyvatel.

Za druhé otázka zakázek, kde může vyšetřovací komise vycházet i z toho, co analyzoval Nejvyšší kontrolní úřad. Z řad koalice, včetně tolerující strany KSČM, zaznělo, že je nezbytné vyčkat na to, až Nejvyšší kontrolní úřad přijde se svým závěry. Ty závěry nyní máme na stole a myslím si, že by bylo žádoucí, aby na základě nich Poslanecká sněmovna schválila v rámci správy vyšetřovací komise doporučení tak, abychom podnikli rychlé kroky, aby se zejména teď na podzim neopakovala situace z minulého roku.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama