Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2021 17:50:00

Nová technika pro 21. století

Nová technika pro 21. století

Místo starých vozidel UAZ a Land Rover Defender vojáci dostanou nové Toyoty Hilux.

 Prvních 65 aut z celkových 1200 včera armáda převzala ve Štěpánově za účasti ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Aleše Opaty.

Většina vozů z úvodní dodávky poputuje k 43. výsadkovému pluku Chrudim. Do roku 2024, dokdy platí rámcová smlouva na 1200 kusů, se dostanou bezmála ke všem útvarům české armády.

Nové vozy pro moderní armádu

„Při otázce, jak má vypadat armáda 21. století, se na prvním místě řadě lidí vybaví dobře vyzbrojený a vystrojený voják v moderním a spolehlivém terénním automobilu. Čtyřicet a více let staré UAZy tuto definici nesplňují, na hranu životnosti se dostávají i naše Land Rovery,“ upozornil ministr obrany Lubomír Metnar během slavnostního předání v Centru zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově.

Radost z vydařené akvizice neskrýval ani generál Aleš Opata, který ocenil zejména chování vozidla během vojskových zkoušek: „Při nich jsme zkusili, co všechno auta vydrží. Osvědčila se velmi dobře.“ Náčelník Generálního štábu AČR doufá, že převzetím vozidel Toyota obměna staré techniky neskončí: „Chci, aby pokračovala modernizace naší armády všude, kde je třeba. Musí to být co nejrychleji. Udělám pro to maximum a zůstává to mojí prioritou.“

Na silnicích už se nebudeme stydět, říkají vojáci

Armáda bude nová podpůrná a zabezpečovací vozidla využívat k přepravě osob a materiálu. Smlouvu na jejich pořízení podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a Jiří Sadílek, jednatel společnosti Glomex MS, 26. listopadu 2020.

Třítýdenní vojskové zkoušky automobilu probíhaly v červnu a červenci a vojáci nešetřili chválou: „Překvapilo mě, co všechno auto projelo a jaký terén zvládlo. V Jaroměři při brodění jsem myslel, že ho utopíme a s jízdami skončíme. Ale ono to projelo. Na to, že mělo univerzální hladká kola, zvládlo tenhle extrémní terén úplně v pohodě,“ prozradil profesionální řidič s více než desetiletou zkušeností četař Petr Lux ze 141. zásobovacího praporu.

Vozidlo si podle něj i dalších poradí s bahnem, díky stabilizaci podvozku zvládá jízdu na kluzkých kládách, kamenitých stezkách i blátivých polních cestách. Vojáci oceňují, že drží na silnici, je odhlučněné a perfektní je podle jejich slov i převodovka. „Během testování jsme ho opravdu nešetřili. A mezi námi, myslím, že s Hiluxem se už armáda nebude na silnicích stydět,“ říká za všechny nové uživatele Petr Lux.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama