Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2021 8:39:00

Nyní je nutné co nejrychleji vyřešit další budoucnost afghánských občanů

Nyní je nutné co nejrychleji vyřešit další budoucnost afghánských občanů

Komentář předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

Jsem ráda, že se podařilo v bezpečí z Afghánistánu evakuovat do České republiky všechny české občany, příslušníky Vojenské policie i afghánské spolupracovníky naší země. Tato operace svědčí o vysoké profesionalitě naší armády, neboť se odehrála v nebývale krátkém čase a ve velmi složitém prostředí. Na dnešním jednání se zástupci Ministerstva obrany v čele s ministrem Metnarem a se zástupci Armády ČR jsem za tento její přístup opakovaně poděkovala náčelníku generálního štábu Opatovi.

Vývoj uplynulých dní v Afghánistánu nikdo nepředpokládal, i proto nadále zastávám stanovisko, že program na pomoc afghánským spolupracovníkům měl být schválen daleko dříve. I přes turbulentní sled událostí se právě díky Armádě ČR podařilo všechny evakuovat v pořádku. Nyní je nutné co nejrychleji vyřešit další budoucnost afghánských občanů, kteří byli v uplynulých dnech převezeni, zda budou chtít zůstat v ČR či zda budou chtít odejít do jiné země např. za svými příbuznými. Považuji za nezbytnou úzkou kooperaci ministerstev obrany a vnitra v této záležitosti. Budeme se touto otázkou i situací v Afghánistánu znovu zabývat na dalším jednání výboru pro obranu v září.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama