Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2021 17:11:00

Brutálně neférové neetické volební téma

Brutálně neférové neetické volební téma

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září.

Děkuji, vážený pane předsedající. Pane premiére, kolegyně, kolegové, já si dovolím jenom stručně několik poznámek. Já si myslím, pane premiére, že nikdo tady vůbec nezpochybňuje ta velká rizika ohrožení naší společnosti z hlediska nádorových onemocnění a obtížnou situaci onkologických pacientů. Každého z nás se to může týkat, i když si dneska připadáme třeba zdraví. Každý z nás jsme to, myslím, prožili v našich rodinách.

Ale přiznám se vám, nevím, jak to působilo na lidi tady, kteří sledují dění ve Sněmovně. Politik, který chodí a říká - já, já, já. To není normální politik. Já když jsem četl spoustu knih a rozhovory třeba, které zaznamenávaly politické působení Tomáše Garrigua Masaryka, nebyl to politik, který by chodil a říkal - já, já, já, jsem založil tady československý stát. Byl to politik, který sloužil a mluvil o těch, pro které to dělá. Nemluvil o sobě.

Neslyšel jsem Angelu Merkelovou, která by říkala - já, já, já. (Poslanec za ANO - Ich, Ich, Ich.) Ich, Ich, Ich, ano správně. Slyšel jsem političku, která vždycky říkala - dělám to nejlepší, co mohu pro své občany, pro Německo, pro Evropu. Vy tady přijdete a říkáte - já jsem všechno vymyslel. Mluvíte tady o tom, že tady někomu jde o nějaké benefity z platu. To mluvíte i o svých poslancích, že tady jsou jenom ze zištných důvodů?

I je stavíte do této role? Poukazujete na opozici, že nic neudělala? Safra, pane premiére, tady sedí pan docent Svoboda, pan profesor Válek, lidi, kteří to dělají v praxi, tu záchranu životů, kteří o tom roky píší, edukují ty lidi. Jak si vy můžete dovolit tady říkat, ukazovat na opozici doprava a říkat, že "Nic jste neudělali." Jako proberte se. Myslím si, že nikdo nemá nic proti tomu, aby vyšla osvětová brožura. Ale proč tam je na konci článek a fotka premiéra? Proč tam není silný příběh někoho, kdo prožil onkologické onemocnění, kdo může dát osobní svědectví, motivaci, podporu? To bych pochopil. Ale nevysvětlíte nikomu tři týdny před volbami, když ta brožura má vyjít, že tam je váš článek, že si z toho děláte na tématu rakoviny, onkologických pacientů, brutálně neférové a v medicíně důležité neetické, neetické volební téma.

Já vás, pane premiére, žádám, a žádám i pana ředitele veřejné zdravotní pojišťovny, ať ta brožura nevychází. Jinak je to podle mě, myslím, jasný, pádný podnět pro Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, aby se tím zabýval. Děkuji. (Potlesk zprava.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama