Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2021 6:37:00

Drtivá většina zaměstnanců státu nejsou úředníci

Drtivá většina zaměstnanců státu nejsou úředníci

Komentář na facebookovém profilu k zvýšení platů státních zaměstnanců

 Takzvaný "kompromisní" návrh ministryně Schillerové (ANO) v otázce platů není žádný kompromis. Návrh ČSSD na zvýšení všem o tři tisíce korun reflektuje mimořádnou dobu. "Kompromisní" zvýšení o procenta (z dílny ANO) znamená, že největší užitek by měli vysoce postavení úředníci, náměstci a tak dále. Jejich procenta jsou daleko větší suma, než vaše.

To se absolutně rozchází s cílem socdem. Tím bylo vynahradit především lidem se středními a nižšími příjmy dramatický růst cen a mimořádně silnou inflaci, která provází poslední měsíce vlády Andreje Babiše. Proto prosazujeme i nadále růst všem stejnou částkou. Potraviny se také zdražují všem stejně, vyšší nájemné a dražší energie navíc dopadají nejvíce na rozpočty rodin se středními a nižšími příjmy.

Slýchám, že to je "pro státní úředníky". V tom jsou dvě chyby, dvě lži.

První je, že skutečně drtivá většina zaměstnanců státu nejsou úředníci, jak Vám ANO a pravice stále tvrdí, ale učitelé, policisté, vojáci, hasiči, uklízečky na úřadech, lidé z přepážek třeba Úřadů práce, pečovatelky v domovech důchodců... Nenechte se klamat těmi, kteří stále mluví o stovkách tisíc úředníků ministerstev - to není pravda. Chtějí tím jen postavit skupiny uvnitř společnosti proti sobě.

Druhá část lži o státních úřednících je v tom, že vedle snahy o růst platů ve státní sféře tlačíme také na zvyšování mezd v podnikatelské sféře. K tomu slouží růst minimální mzdy, kterou slibujeme dotáhnout v roce 2023 na 20 000 korun. Na tu jsou navázané mzdy zaručené, které definují spodní hladinu pro profese, třeba prodavačky nabo řidiče autobusu. Takže se neomezujeme na veřejnou sféru.

Zasloužíte si vyšší příjmy. Proč lidé u nás pracují za třetinu platu, které jsou v Německu? Pracujete hůře? Nebo méně? Nikoliv. Růst příjmů se nehodí těm, kterým se hodí nízké platy a mzdy, levná práce. Čím méně na mzdách, tím vyšší jsou zisky korporací a holdingů. Nic složitějšího v tom není.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama