JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2021 22:40:21

Děsivý Babišův výrok

Děsivý Babišův výrok

Na Slovensko jezdí papež František, zatímco k nám Viktor Orbán. Bohužel.

Patrně netřeba dlouze vypisovat, co symbolizuje Orbán v nynější EU. Autoritářský způsob vládnutí, snaha o potlačování opozice, přizpůsobení ústavnosti svým politickým záměrům, podmanění soudů i médií, ultrapravicový konzervatismus, euroskepticismus a euroutilitarismus, nacionalismus, otevřená náruč Rusku. Nic z toho nevidím jako prvky hodné následování.

Tím spíš je nepochopitelné, proč zrovna Orbána si Babiš zve na podporu své kampaně. Nejsem si ani jist, že to dominantně ocení voliči hnutí ANO, a to bez ohledu na to, co si myslí Babišovo PR. Namísto pár voličů z SPD, které si tímto krokem Babiš mohl získat, může poměrně velké množství demokraticky smýšlejících voličů naopak ztratit. Voličská základna hnutí ANO naštěstí není totéž co voliči Fideszu.

Ještě horší než účast v kampani je Babišův obdiv vůči Orbánovi, když jej během setkání v ústeckém divadle označil za svůj vzor. To byl opravdu děsivý výrok a pevně doufám, že to bylo (jen) nevhodné a prázdné zdvořilostní plácnutí, ptž jinak by to vzhledem k čím dál hlasitěji připouštěné povolební vládní spolupráci ANO+SPD znamenalo skutečně varování pro naši demokracii. 

Úplně nejhorší z celé politováníhodné akce však bylo odmítnutí akreditace zástupců významných zahraničních médií (francouzského listu Le Monde, německého Die Zeit či německé televize ARD) na tiskovou konferenci Babiše a Orbána s těžko uvěřitelným vysvětlením, že již v sále nebylo místo. To je již orbánovština jak vyšitá, kdy právo mluvit mají jen ti, kdo poklonkují. Divím se, že Babiš má zapotřebí se kvůli Orbánovi k akceptování takových pravidel snížit.

Volby u nás s velkou pravděpodobností vyhraje ANO. V civilizovaném světě bude tato událost interpretována jako vítězství strany, jejíž předseda a předpokládaný premiér má za vzor Viktora Orbána, který jej dokonce přijel podpořit v kampani a na jejichž tiskové konferenci nebyli ani připuštěni novináři s potenciálně „neorbánovskými“ názory.  Názorový vývoj hnutí ANO z kdysi proevropské strany, která dokonce chtěla přijímat EURO, ve spolek přátel Orbánovo polodiktatury je velkým zklamáním myslím nejen pro mě.

I přes obavy z povolebního vývoje při hrozbě vládní spolupráce ANO s SPD přesto nesdílím obavy Pirátů, že by naší zemi hrozil maďarský či polský scénář. Po trpké zkušenosti s dekonstrukcí demokracie v Polsku a Maďarsku jsou okolní potenciálně citlivé země již obezřetnější. Hnutí ANO navíc nemá tak dominantní podporu jako Fidesz v Maďarsku či PiS v Polsku, a vnitřně je to strana názorově mnohem více heterogenní. Babiš navíc není ultrapravicový konzervativec ani nacionalista, což jsou ideologie výrazně usnadňující nastolení autoritářství (nikoliv náhodou je pravicový a nacionalistický i ještě mnohem horší režim Lukašenka a Putina). A nemyslím ani, že má Babiš takové cíle. Přesto považuji za ostudné už to, pokud bychom měli být v Evropě vnímáni jako sympatizanti či dokonce spojenci Maďarska nebo Polska. 

Dlouhodobě slepou stopou je i Babišem a Orbánem souhlasně preferovaná orientace na V 4. Jako důkaz její prosperity byla v jejich ústecké debatě zmiňována i její údajně nejnižší míra nezaměstnanosti v EU. Mnohem důležitější indikátor je ale třeba HDP, kupní síla obyvatel či třeba distribuce mezd ve společnosti. I termín "průměrná mzda" je velmi zavádějící, pokud na ni 75% lidí vůbec nedosáhne a distribuce mezd ve struktuře společnosti má podobu hrušky namísto jablka. Toto jsou mnohem důležitější ukazatele kvality života obyvatel, a v nich V 4 rozhodně neexceluje.

A co polská arogance a bezohlednost vůči ČR v souvislosti s dolem Turów? Sousedské rytířství polského střihu, které od strany nacionalismu, utrakonzervatismu, ultrasobectví, individualismu a utilitarismu jakou je PiS nemůže překvapit. Překvapivá j jen snaha pořád hledat v Polsku spojence, jen abychom se vymezovali vůči západní části EU.

Současná EU určitě dokonalá není. Ani já nejsem příznivcem ekoterorismu, rozeznávání 80 pohlaví a už vůbec ne otevírání dveří politickému Islámu, které může rozvrátit celou evropskou civilizaci. Pořád je však lepší EU se všemi svými chybami, ale zároveň volným pohybem osob, zboží, kapitálu, přerozdělováním peněz z bohatších členských států do chudších, vysokou kvalitou života a bezpečností než czexit, po němž by u nás došlo k hlubokému a dlouhodobému propadu životní úrovně. Stačí se podívat na současné problémy Británie, a to je nesrovnatelně silnější ekonomika než ta naše. A bohužel nejsme tak silní, schopní, vlivní a bohatí jako třeba Švýcaři, abychom obstáli i jako politicky, ekonomicky a vojensky neutrální stát. Vždy budeme patřit do nějakého bloku. A ruská náruč namísto té evropské asi nikoho se zdravým rozumem neláká.

V rámci EU je pak největší chybou uzavírat se ve společnosti Polska a Maďarska symbolizované režimy Orbána a Kaczynského, které jsou synonymem nacionalismu, utrakonzervatismu, ultrasobectví, individualismu, utilitarismu a 2. evropské ligy, a s naprostou nesoudností sobě vlastní si myslí, že jsou mozkem a pólem růstu celé EU. Polsko i Maďarsko rádi mohutně čerpají evropské peníze jichž jsou čistými příjemci, ale současně se chovají způsobem zcela neslučitelným s podmínkami evropské integrace – jinými slovy, chtějí pouze brát, aniž by byly ochotní recipročně dávat. Utilitarismus, arogance a absolutní bezohlednost Polska vůči ČR můžeme nyní sledovat v jednání kolem dolu Turów. Na takovýchto „spojencích“ chceme stavět?

Všichni, kdo tak rádi preferují V 4 kupř. před Německem, by si měli zodpovědět otázku, zda by raději žili ve Varšavě, Budapešti nebo v Mnichově? A kde by se raději léčili v nemocnici? A co takhle zaměstnání? Kolik našich občanů jezdí pracovat do Německa, a kolik se jich hrne do Polska nebo Maďarska? A co třeba polské potraviny ve srovnání s německými? Anebo kdo zná ekvivalent německých automobilek či elektroniky v Polsku a Maďarsku? Neměli bychom se orientovat na spolupráci spíše s těmi státy, které jsou vyspělejší než my namísto sdružování s těmi ještě méně vyspělými, a to po stránce společenské, politické i ekonomické?

Maďarsko a Polsko v současné EU připomíná vyžilého „konzervativního“ maloměšťáka, který přijde do kvalitní restaurace v kšandách držících vytahané kalhoty, zmuchlaném saku po dědovi, staré kostkované košili a sešlapaných polobotkách, a při pohledu na jídelní lístek si před číšníkem opovrženě odplivne se slovy: "Co to tu máte za s.ačky? Já chci buřty a pivo, jako v našem liďáku".  Nemyslím, že chceme být jako oni. A myslím, že to nechce ani Babiš. Měl by si proto včas uvědomit, do jakých vod naši zemi kormidluje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama