Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2021 15:20:32

Josef Lux by ČSSD určitě nevolil

Josef Lux by ČSSD určitě nevolil

KDU-ČSL i Věra Luxová striktně odmítají středeční výrok předsedy ČSSD Jana Hamáčka o tom, že by Josef Lux volil sociální demokracii.

KDU-ČSL i Věra Luxová striktně odmítají včerejší výrok předsedy ČSSD Jana Hamáčka o tom, že by Josef Lux volil sociální demokracii. Uvedl to při závěrečných slovech předvolební debaty lídrů na ČT24, během kterých vyzval lidovce, aby nevolili koalici SPOLU, ale dali hlas ČSSD a současně poukázal na to, že by jejich bývalý dlouholetý předseda Josef Lux udělal totéž.

Na jeho slova na Twitteru okamžitě reagoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jeho tvrzení odmítl slovy, že „Josef Lux nikdy nesouhlasil s rozparcelováním ČR mezi Zemana a Klause opoziční smlouvou, proto inicioval vznik Čtyřkoalice, koalice, která tomu čelila! Určitě by @CSSD nevolil a už vůbec ne tu, která tady ničí naši zemi společně s komunisty a estébákem!“

Proti slovům Hamáčka se současně důrazně ohradila i Věra Luxová, vdova po bývalém lidoveckém předsedovi Josefovi Luxovi. Výrok Jana Hamáčka v živém vysílání na České televizi těsně před volbami jí i její rodinu velmi pobouřil. „Důrazně odmítám tvrzení pana Hamáčka, že by můj manžel Josef Lux volil ČSSD. Já i moje rodina aktivně podporujeme koalici SPOLU a jako hrdí členové KDU-ČSL vyzýváme všechny lidovce k volbě koalice SPOLU. Program koalice SPOLU je postaven na modelu sociálně tržního hospodářství, který můj manžel vždy podporoval,“ uvedla v prohlášení, které obratem zaslala předsedovi lidovců.

Marian Jurečka vzápětí dodal, že argumentace použitá Janem Hamáčkem v debatě na ČT byla hodně za hranou férové diskuse. Poukázal na výše uvedené vyjádření paní Věry Luxové a vyzval předsedu ČSSD k omluvě.

Josef Lux byl jednou z největších postav české politiky 90. let, který z KDU-ČSL udělal respektovaného a důstojného partnera vládních stran, on sám působil jako vicepremiér a ministr zemědělství. V roce 1998 opustil ze zdravotních důvodů politickou scénu a v závěru roku 1999 své nemoci podlehl, jeho odkaz ve straně však i po dvaceti letech žije dál.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama