Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2021 7:42:00

Být tradiční stranou není nic, za co bychom se měli stydět

Být tradiční stranou není nic, za co bychom se měli stydět

Komentář na facebookovém profilu k rezignaci na funkci předsedy ČSSD a špatným volebním výsledkům

Tento týden jsem na předsednictvu strany splnil svůj slib, který jsem dal v den vyhlášení výsledků voleb. Pro sociální demokracii dopadly špatně a já za výsledek nesu plnou odpovědnost. Té se v žádném případě nezříkám. Musí přijít nové vedení, které vrátí sociální demokracii do nejvyššího patra politiky. Velmi mne mrzí, že jsme svým výsledkem zklamali desetitisíce lidí, kteří budou potřebovat pomáhat v době blížících se pravicových experimentů.

Sociální demokracie i já sám jsme učinili řadu menších i větších chyb. Zpětně si říkám, co vše se dalo udělat jinak a lépe. Tyto úvahy k takovým situacím, jakou je náš neúspěch, patří. Udělali jsme však také spoustu dobrých rozhodnutí a prosadili mnoho věcí, které zlepšují životní podmínky našich občanů. Se čtrnácti poslanci a pěti ministry jsme prosazovali program sociální demokracie. Takovou podobu měla mnohá rozhodnutí naší vlády, i když jsme v ní měli menšinu.

Vyčítá se nám, že jsme se vstupem do vlády upsali ďáblu. Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Po několika měsících menšinové vlády hnutí ANO bez důvěry, která si mohla dělat vše, co se jí zachtělo, jsme učinili zásadní krok. Vznikla vláda s důvěrou a sociální demokracie vrátila politiku na parlamentní půdu. Tedy tam, kam patří.

Rok a půl jsme vládli v pandemii. Byla to téměř polovina doby našeho vládnutí. Skoro nikdo si nedokáže představit ten enormní tlak, pod nímž jsme každý den po několik měsíců byli. První vlnu jsme zvládli velmi dobře, na podzim loňského roku jsme dělali řadu chyb. Nechci hledat viníky, ale sociální demokracie situaci nepodcenila. Osobně si myslím, když se dívám na vývoj preferencí, že právě pandemie nám vzala mnoho hlasů. Ale na podrobnější analýzy si počkejme.

Nechci zde psát dlouhou osobní zpověď, ale přeci jen rád bych upozornil na jednu skutečnost. Politika se za poslední roky totálně změnila. A přesto neztratila nic na své důležitosti. Proto je důležité mít politický a jasně ideově ukotvený program. Velmi si přeji, aby občané nedávali svůj hlas lidem, které vůbec neznají, stranám a hnutím, které žádný zřetelný program nemají. Být tradiční stranou není nic, za co bychom se měli stydět. Zkrátka a dobře, ČSSD bude mít vždy dobrý program, který lidem poskytuje životní jistoty a pocit spravedlnosti.

Rád bych poděkoval všem, kteří mi tři a půl roku, kdy jsem byl předsedou sociální demokracie, pomáhali. Všem kolegům z ČSSD, spolupracovníkům, rodině, blízkým i těm našim protivníkům, kteří s námi kultivovanou formou vedli politický zápas.

ČSSD velmi přeji, aby pod novým vedením byla úspěšná, protože naše společnost potřebuje silnou sociální demokracii. Mimochodem, nic lepšího než myšlenka sociální demokracie ve společnosti a v politice neexistuje. A té já zůstávám věrný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama