Mgr. Jan Chabr

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2021 21:45:00

Praha daruje barokní kostel v středočeském Pavlíkově tamnímu městysu

Praha daruje barokní kostel v středočeském Pavlíkově tamnímu městysu

Radní hl. m. Prahy odsouhlasili bezúplatný převod objektu kostela na Rakovnicku do vlastnictví městyse Pavlíkov.

Mimoto hlavní město také rozhodlo o získání řady pozemků od společnosti České dráhy v Újezdu nad Lesy v lokalitě sídliště Rohožník za cenu, stanovenou znaleckým posudkem ve výši 50,6 milionu korun.

Hlavní město je vlastníkem objektu pozdně barokního venkovského kostela, který se nachází v samotném jádru městyse Pavlíkov v okrese Rakovník ve Středočeském kraji. Jedná se o zastavěnou plochu a nádvoří o výměře 360 metrů čtverečních. Dříve kostel sloužil jako depozitář Galerie hl. m. Prahy, dnes je však prázdný a nevyužívaný. Vzhledem k tomu, že jej hlavní město Praha vyhodnotilo jako svůj nepotřebný majetek, rozhodla dnes Rada hl. m. Prahy o jeho bezúplatném převodu.

„Stavba kostela je ve špatném technickém stavu a vyžaduje rekonstrukci. Na majetkovém výboru se vedla dlouhá diskuse o tom, jak s kostelem dál naložit, jelikož pro město představuje zbytný majetek. Padaly úvahy o jeho prodeji v dražbě. Nicméně jsem moc rád, že jsme se rozhodli k formě daru obci Pavlíkov. Sami totiž v centru Prahy máme příklady z minulosti, kdy se kostely prodávaly, město možné koupě nevyužilo a z kostelů se stal například nevěstinec,“ říká radní pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Vedení městyse Pavlíkov letos v červenci vyjádřilo o bezúplatný převod nemovitosti zájem. Jedinou podmínkou hlavního města je, že městys nebude oprávněn dále převést objekt na jiného vlastníka po dobu příštích 50 let bez předchozího písemného souhlasu Prahy. Celý záměr musí ještě schválit na svém příštím jednání Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Kostel sv. Kateřiny v Pavlíkově je veden v ústředním seznamu kulturních památek Národního památkového ústavu. Vybudován byl v letech 1776 až 1785 na místě původní hřbitovní kaple sv. Vojtěcha ze 14. století. Okolní pozemek, který po celém obvodu kostel lemuje, je ve vlastnictví městyse Pavlíkov.

Rada hl. m. Prahy na pondělním jednání také schválila úplatné nabytí nemovitostí z vlastnictví společnosti České dráhy v Újezdu nad Lesy v lokalitě sídliště Rohožník. Jedná se o pozemky převážně zastavěné komunikacemi, které jsou majetkem hlavního města, nebo je tvoří pozemky s veřejnou zelení či jsou lesního charakteru.

Celková hodnota těchto pozemků včetně staveb činí po odpočtu věcných břemen 50,6 milionu Kč. Kupní cena byla stanovena na základě znaleckého posudku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama