Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2021 18:36:00

To je ta nová, transparentní politika? Opravdu

To je ta nová, transparentní politika? Opravdu

Komentář na facebookovém profilu k transparentnosti koalic, které vyhrály volby.

 Nově ustavená pětikoalice Spolu a PirStan nevidí problém v tom, že do voleb kandidovala jako koalice spojená z několika politických stran či hnutí, ale pro potřeby maximálního využití finančních prostředků a všech benefitů, na které mají poslanecké kluby nárok, se okamžitě po volbách strany rozdělily do pěti samostatných poslaneckých klubů. Vůbec na to téma nepřipouští debatu. Přitom jednací řád sněmovny hovoří k ustanovení poslaneckého klubu jasně. Je tu možnost ustavit klub s nejméně třemi poslanci, ovšem jen za samostatně kandidující stranu ve volbách.

Jak napsal právník Zdeněk Koudelka v jednom ze svých komentářů: „Jedním z důsledků kandidování v koalici je, že buď ustaví zvolení poslanci společný koaliční klub, anebo mohou ustavit vlastní kluby, pokud je jich deset. Snížená hranice minimálního počtu 3 poslanců se jich netýká, protože nekandovali jako samostatná strana.“

Věc je podle mého názoru jasná, ale přesto ji hnutí ANO chtělo jako bod zařadit na program Sněmovny.

Co může být transparentnější, než vést diskusi na plénu o legitimitě a souladu s paragrafem jednacího řádu Sněmovny. Zástupci koalice Spolu a PirStan ale zařazení tohoto bodu na program probíhající schůze nepodpořili.

Na jednu stranu se to dalo čekat. Ale je tohle opravdu ta nová, transparentní politika, o které v minulém období tak rádi přednášeli a moralizovali? Když se jim to nehodí do krámu, prostě to nebudou řešit, a čtyři pirátští poslanci tak mohou využívat všech výhod samostatného poslaneckého klubu. Přijde vám to správné a fér? Mně tedy ne!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama