Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2022 8:38:00

Vojáci přede mnou nemusí nic lakovat narůžovo, realitu znám

Vojáci přede mnou nemusí nic lakovat narůžovo, realitu znám

Ministryně obrany Jana Černochová navštívila velitelství 7. mechanizované brigády v Hranicích. Prohlédla si výstroj a výzbroj útvaru včetně těžké techniky. S velením brigády si ujasnila kroky, které povedou k další modernizaci.

 Ministryni Černochovou doprovázel v Hranicích náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata a další představitelé velení armády. Během úvodního brífinku velení brigády seznámilo ministryni se současným stavem brigády a jejích podřízených prvků: 71. a 72. mechanizovaného praporu, 73. tankového praporu a 74. mechanizovaného praporu. Zástupce velitele brigády plukovník Petr Blecha představil aktuální stav výstroje, výzbroje, infrastruktury a zejména pak těžké techniky.

Přezbrojení 7. brigády je jedním z klíčových úkolů pro nejbližší období. Armáda ČR se spojencům zavázala, že do roku 2026 vybuduje moderní těžkou obrněnou brigádu. Její páteří by měla být nová bojová vozidla pěchoty, která nahradí ještě sovětskou techniku.

Zastaralá BVP-2 si ostatně ministryně Jana Černochová prohlédla v několika verzích. „Řešíme nová BVP, to nás čeká v horizontu měsíců, budeme řešit tanky, to je otázka v horizontu několika let. Logicky proto má první cesta vedla sem,“ vysvětlila ministryně Jana Černochová. Jako bývalá předsedkyně sněmovního výboru pro obranu zde byla před dvěma lety. Návštěvou si podle jejích slov chtěla ověřit, kam se útvar od té doby posunul.

„Díky tomu, že se problematice obrany věnuji dlouhou dobu, (vojáci) vědí, že přede mnou nemusí nic lakovat na růžovo a že realitu znám. Nejsem zde proto, abych je kontrolovala, ale abych jim pomohla,“ zdůraznila při prohlídce techniky ministryně obrany Jana Černochová.

Ministryně Černochová k novým BVP: Potřebuji jasnou právní analýzu

Tendr na dodání 210 nových pásových bojových vozidel pěchoty armáda považuje za nejvýznamnější v její novodobé historii. Nabídky od tří potenciálních dodavatelů Ministerstvo obrany převzalo 1. září 2021, na začátku listopadu expertní komise posuzování ukončila s vyjádřením, že je nelze dále hodnotit, protože nesplňují všechny požadavky. Ty se týkaly například chybějících či nepřesných údajů k technickým vlastnostem či neúplných informací ke spolupráci s domácím obranným průmyslem.

Ministryně obrany v této souvislosti sdělila, že žádná ze tří firem (BAE Systems, GDELS a Rheinmetall Landsysteme) nebyla z tendru vyloučena, vyřazeny byly pouze jejich nabídky s cenami. „Potřebuji jasnou právní analýzu toho, co v které variantě, která může být na stole, bude znamenat pro Českou republiku a pro Armádu ČR,“ sdělila s tím, že pokud bychom se nyní na „rozcestí“ rozhodli špatně, může to Českou republiku stát hodně prostředků na arbitrážích.

Uctění památky padlých a návštěva nejmladšího bojového útvaru AČR

V závěru návštěvy ministryně obrany společně s náčelníkem Generálního štábu AČR uctila památku vojáků brigády, kteří padli v zahraničních operacích. Poté zamířila do Olomouce, kde sídlí Centrum podpory speciálních sil. Útvar vznikl v roce 2016 a poskytuje bojovou a zpravodajskou podporu 601. skupině speciálních sil. Během krátké existence už byli její příslušníci nasazeni v Afghánistánu. V současnosti zdejší kasárna procházejí rozsáhlou rekonstrukcí. Ministryně tak měla příležitost zjistit, jak se vojákům daří se s těmito ztíženými podmínkami vyrovnat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama