Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2022 20:15:00

Teď nám dala za pravdu i Evropská unie

Teď nám dala za pravdu i Evropská unie

Projev na 7. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 13. ledna 2022 k vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí

Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dneska jsme se tady sešli k mimořádné schůzi. Já jsem si včera připravovala tento projev a do projevu jsem si napsala, že jsme schvalovali důvěru vládě a že důvěru vlády dostala pětikoalice a prakticky tento bod jsem si v tuto chvíli musela vyškrtnout. Pětikoalice, respektive dvoukoalice PirSTAN a trojkoalice SPOLU.

A já bych ráda svůj projev právě věnovala té dvoukoalici PirSTAN, protože to jsou ti, kteří spolu kandidovali a jsou to subjekty, které tady byly v minulém funkčním období. V minulém funkčním období Pirátská strana měla 22 poslanců. Nevím, jestli to teď řeknu úplně správně, a Starostové 6 poslanců. Ale to tady ty subjekty byly samostatně. Ve volbách do Poslanecké sněmovny se rozhodly kandidovat společně a samozřejmě Starostové a nezávislí, ti už jsou tady delší dobu. Nejdříve kandidovali s podporou TOP 09, KDU-ČSL a teď vytvořili tu dvoukoalici s Piráty.

Já si pamatuji, že když jsem se stala poslankyní, tak Piráti tady byli úplně nově, přišli do Sněmovny a předseda strany Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek předkládali řadu protikorupčních zákonů. Pokud se podíváme i na jejich Facebook a dovolím si v tuto chvíli citovat - 30. září 2020 - svoláme mimořádnou schůzi kvůli protikorupčnímu zákonu, dlouhodobě upozorňujeme na selhání některých protikorupčních mechanismů.

A teď nám dala za pravdu i Evropská unie. Podle její zprávy máme rezervy v boji proti korupci. 3. července 2020, před více než rokem jsme prosadili novelu zákona o registru smluv. Byly zveřejněny stovky smluv. Pokud byste zjistili, že něco nefunguje, dejte nám prosím vědět. 25. 6. 2020 na ústavně-právním výboru Jakub Michálek prosadil usnesení, aby stát lépe hlídal odpovědnost úředníků a politiků za nezákonné rozhodnutí.

28. 8. 2019 Jakub Michálek podal žalobu na Andreje Babiše, aby zveřejnil Národní investiční plán. A teď tady máme Rekonstrukci státu - asi všichni ji známe - která právě řeší všechny protikorupční zákony. Když jsem byla na Ministerstvu vnitra, řešila jsem s nimi jak zákon o registru smluv, tak zákon, který vešel v platnost a v účinnost v rámci dohledu nad financováním politických stran. Tak a tato Rekonstrukce státu ocenila politiky z Poslanecké sněmovny ohledně prosazování protikorupčních zákonů. A jako nejaktivnějšího a na prvním místě se umístil Jakub Michálek.

A já bych v tuto chvíli ráda vyzvala Českou pirátskou stranu, protože kandidovala s hnutím STAN, aby se prostřednictvím buď svého předsedy a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, nebo prostřednictvím svého předsedy klubu Jakuba Michálka k této kauze vyjádřila.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama