PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2022 17:51:37

Bída? Kdeže, jen pro někoho!

Bída? Kdeže, jen pro někoho!

...

 

Naše země prodělala za poslední tři desítky let obrovský rozmach a čeští občané si žijí blahobytně a bezstarostně! Bohužel, “ďáblem skrytým v detailu” je ale fakt, že takto vyvolených rozhodně není mnoho. Světovou hospodářskou recesi, mezi léty 2007 a 2014, s obrovskými dozvuky v současnosti, do které přerostla americká hypotéční krize, nyní střídá pro změnu výrazný nárůst inflace a z ní plynoucí  drahota. Ekonomická nespravedlnost, kterou paradoxně vyčítali naši pravicoví a rádobydemokratičtí ideologové “předlistopadovému”, reálně socialistickému systému, nás nyní obklopuje na každém kroku. V pojetí českého “vyspělého” kapitalismu nemá každé desáté dítě finanční prostředky na oběd ve škole, či například více než pětina zaměstnaných žen trpí tzv. pracovní chudobou, což je stav, kdy z obdrženého platu rodina těžko přežívá. Platy “politických náměstků” na ministerstvech ale dnes již přesahují částku sto tisíc korun. Takto jsou často odměňováni i osoby, které ani nedisponují nutnými pracovními předpoklady, vzdělanostními nebo zkušenostními.

“Obdivuhodně platově solidárními” s ostatními jsou také naši státní zástupci a soudci, kteří nedají na setrvalý nárůst svých platů dopustit a vždy si prosadí svou. Jak jinak, než soudně! Zamrazení mezd ve státní správě a celonárodní cesta k úsporám, zejména kvůli obrovskému zadlužení země, se jich prostě netýká. Co na tom, že jejich průměrný plat aktuálně činí, alespoň podle vyjádření bývalé ministryně spravedlnosti Benešové, kolem sto čtyřicet tisíc korun.

Statisíce ale “létají” i jinde, do jiných pokladniček. Například vládní hnutí STAN dostalo několik podivných sponzorských darů od soukromých firem. Nic proti tomu, ale to by některé z nich nesměly být ve vlastní hospodářské ztrátě a jedna z nic se dokonce má soudit s naším státem o miliardu korun. Můžeme být v tomto ohledu skutečně zvědaví, jak celý spor dopadne! Nejen ministr vnitra Rakušan ze STANu určitě na celou záležitost dohlédne tak, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost!

S nastupující hospodářskou krizí kapitalismu již začíná hrozit většinové části společnosti cenová nedostupnost energií. Pro občany země, která elektřinu ve velkém vyrábí a vyváží, bude nově luxusem svítit a topit. Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, má radu, jak se s tím vypořádat. Občané by se prý měli zamyslet nad tím, zda si doma nesnížit teplotu o jeden či dva stupně a tak ušetřit. Toto “knížecí doporučení” by prý mohlo “pomoci” snížit životní náklady. Věřím, že nemyslela těm, kteří živoří už dnes v nevytopených bytech a domech.

Zima ani bída ale nejspíše nehrozí vybraným koumákům! Poslanec Farský nastoupil po volbách do sněmovny s tím, že obratem odjíždí na deset měsíců, s pouhými dvaceti povolenými dny doma, studovat osobnostní rozvoj do USA. Překvapivá je nejen skutečnost, že Fullbrightovo stipendium získal politik, který se v oblasti vědeckého výzkumu nepohyboval, odborně nepublikoval, ani nevyučoval na univerzitě, ale neméně zajímavým také je, že poslanec STANu, bral svůj odjezd do zahraničí jako samozřejmost a slibovanou práci pro občany ve sněmovně by rázem poslal na “vedlejší kolej”. Nejspíše počítal s tím, samozřejmě do doby, než se o celou kauzu začala zajímat média, že mu poteče stotisícový poslanecký plat, další mnohatisícové poslanecké náhrady a současně i americké stipendium mezi třemi a čtyřmi tisíci dolary. A za to se přece pár kilowatthodin elektřiny již určitě sežene!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama