Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2022 17:39:00

Nově instalovaná monitorovací stanice na řece Bečvě na špatném místě

Nově instalovaná monitorovací stanice na řece Bečvě na špatném místě

Komentář na facebookovém profilu k monitoringu jakosti vody na řece bečvě.

 Bečva

Tak jako řadu jiných mě zarazila informace, že nově instalovaná monitorovací stanice na řece Bečvě, která má nepřetržitě monitorovat jakost vody v této řece, je umístěna tak, že nezachytí vodu z problematické výustě. Z výustě, kde se pravděpodobně do řeky dostaly v září 2020 sloučeniny chlóru.

Obrátil jsem se s žádostí o vysvětlení na Tomáše Urbana, ředitele Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, tedy instituce, která tuto aktivitu zajišťuje. Jeho vyjádření mi ozřejmilo, že účel a smysl této stanice je trochu jiný, jde o aplikovaný výzkum, a není tady přímá souvislost s havárií, která byla logicky s tímto spojována, neboť jde o ústav v působnosti MŽP. 

Přesto tuto iniciativu ústavu velmi vítám a děkuji za ni.

Věřím, že odpovědné rezorty, tedy životního prostředí a zemědělství, najdou finance a zajistí zde skutečně systematický monitoring vody.

Je to otázka priorit, když si mohla dovolit bývalá ministryně financí A. Schillerová utratit za rok na svou sebepropagaci téměř dva milióny ze státního rozpočtu, tak není určitě nemožné najít peníze na tuto bohulibou aktivitu. Za 2 miliony by šlo na poměrně dlouhou dobu zajistit odběr vzorků vody z této výustě, nejlépe nepravidelný a v nočních hodinách, a následně je nechat vyhodnotit v akreditované laboratoři.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama