MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2022 7:33:00

Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu

Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu

Odvolání Královéhradeckého kraje proti rozhodnutí ve věci výjimky pro Elektrárnu Opatovice u Ministerstva životního prostředí ČR neuspělo. Kraj rozhodnutí ministerstva akceptoval. Věc projednalo zastupitelstvo kraje.

 „Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu. Udělal tak maximum pro dosažení co nejekologičtějšího řešení,“ říká náměstek hejtmana odpovědný za životní prostředí Pavel Bělobrádek s tím, že krajská rada a také zastupitelstvo kraje projednalo další postup a již nehodlá proti rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina, ale ani rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o odvolání činit další kroky.

Krajský úřad Kraje Vysočina, který o povolení rozhoduje kvůli podjatosti Krajského úřadu Pardubického kraje, povolil výjimky až na osm let pro vypouštění oxidu dusíku a až na šest let v případě rtuti. V těchto lhůtách bude neekologický provoz postupně ukončován po dvojicích elektrárenských bloků. Pro první dva bloky elektrárny tak obě výjimky skončí za čtyři roky.

Královéhradecký kraj však usiloval o to, aby elektrárna předložila hodnocení zdravotních rizik požadované výjimky a přešla na nejlepší dostupné techniky v co nejkratší době nebo přešla na spalování zemního plynu, a podal proto proti rozhodnutí KÚ Kraje Vysočina odvolání k MŽP ČR. To však rozhodnutí z Vysočiny pouze změnilo s tím, že schválenou dobu výjimek považuje za opodstatněnou, a doplnilo harmonogram konkrétních opatření pro dobu trvání výjimky, který bude elektrárna povinna splnit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama