Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2022 5:34:00

Vláda má v rezervě institut nouzového stavu

Vláda má v rezervě institut nouzového stavu

Komentář na facebookovém profilu k odmítnutí novely pandemického zákona Senátem

 Dlouho jsem váhal, jak se nakonec postavit k novele pandemického zákona, nakonec převážily jednoznačně argumenty proti. Hodně tomu napomohlo i vystoupení pana ministra Válka na půdě Senátu. Ten při úvodním vystoupení neřekl nic, čím by zákon podpořil, to se snažil dohnat dodatečně během následné rozpravy, ale řekl bych, že marně.

Vláda mohla v normálním legislativním režimu navrhnout jenom prodloužení účinnosti pandemického zákona, jehož část má účinnost do 28. 2. 2022. Proti tomu by nebyl odpor ani ze strany opozice. Tuto možnost má vláda ještě nyní. A v mezidobí mohla v řádném legislativním procesu připravit novelu – vylepšení pandemického zákona. Vyhnula by se tomu, že její vlastní poslanci a senátoři musí návrh opravovat.

K projednání této novely ve stavu legislativní nouze prostě nebyly splněny podmínky pro použití tohoto režimu a hrozí jeho zrušení Ústavním soudem, nejasná je problematika karantén, špatné je i omezení možnosti soudního přezkumu nařízených omezení. Vláda má také v rezervě institut nouzového stavu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama