MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2022 17:11:24

Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu

Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu

Upravit Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib v pondělí odpoledne odcestuje do Kyjeva, kde jako reprezentant Paktu svobodných měst vyjádří podporu a solidaritu Ukrajině v době hrozícího ozbrojeného konfliktu s Ruskem.

V úterý se společně s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowskim setkají na kyjevské radnici se starostou Vitalijem Kličkem.

Prahu a Kyjev pojí dlouhodobě přátelské vztahy, vzájemný respekt a jasný příklon k demokratickým hodnotám. Obě metropole přitom mají historickou zkušenost s totalitními režimy. V Praze navíc žije velmi početná ukrajinská komunita, přičemž Ukrajina v současné době čelí hrozbě ozbrojeného konfliktu ze strany Ruska. Z těchto důvodů zamíří primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib vyjádřit solidaritu do Kyjeva. K pražskému primátorovi se přidá i primátor Varšavy Rafal Trzaskowski a společně zde budou reprezentovat Pakt svobodných měst.  

„Je zcela namístě, aby Praha a další členové Paktu svobodných měst vyjádřili hlavnímu městu Ukrajiny a jeho obyvatelům v těchto těžkých časech podporu. Věříme totiž, že města obecně hrají při řešení globálních problémů zásadní roli. Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu. Členská města paktu s Kyjevem sdílí stejné hodnoty a cíle a jsou také domovem mnoha ukrajinských krajanů – jenom v Praze jich podle Ministerstva vnitra žije zhruba 70 tisíc,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib. 

Pakt svobodných měst byl založen v roce 2019 starosty Bratislavy, Budapešti, Prahy a Varšavy s cílem chránit a prosazovat demokratické hodnoty, lidská práva, zásady právního státu, svobodu slova, shromažďování a tisku. Členové paktu zároveň striktně odmítají neliberální tendence, populismus a xenofobii.

Od září 2021 se k Paktu připojilo více než 20 měst z Evropy i mimo ni. V prosinci 2021 členové Kongresu USA podepsali se zakládajícími členy Paktu svobodných měst společné prohlášení, v němž uznávají důležitost měst a jejich představitelů při ochraně demokratických hodnot. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama