Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2022 8:39:25

Vláda vyhrožuje nouzovým stavem, přitom ho sama před volbami odmítala!

Vláda vyhrožuje nouzovým stavem, přitom ho sama před volbami odmítala!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém informujeme, že totalitní pandemický zákon, kterým chce vláda omezit další práva a svobody občanů, se po vetu Senátu vrací do Sněmovny a hnutí SPD udělá opět maximum pro to, aby tento zmetek nebyl schválen. Vládní pětikoalice vyhrožuje nouzovým stavem, přitom ho sama před volbami odmítala. Odmítáme, že vláda chce ušetřit 34 miliard korun na nepedagogických pracovnících, policistech, hasičích, vojácích apod. Ať radši přestane platit nepřizpůsobivé, solární barony a předražené zakázky! Požadujeme, aby vláda lidem zlevnila elektřinu, energie, pohonné hmoty a potraviny po vzoru Polska a Maďarska. Ministr zdravotnictví Válek je nekompetentní. Měl by proto podat demisi nebo být odvolán z funkce. Vláda svým nastavením dotací v zemědělství ještě více likviduje potravinovou soběstačnost České republiky.

1. Totalitní vládní pandemický zákon se po vetu Senátu vrací do Sněmovny. Hnutí SPD udělá opět maximum pro to, aby tento zmetek nebyl schválen.

Senát 10. února vetoval vadný vládní pandemický zákon. Ten se tak nyní vrací do Sněmovny, která o něm bude znovu jednat. Poslanecký klub SPD udělá opět maximum, aby tento legislativní paskvil, kterým chce vláda Petra Fialy omezit další práva občanů, projednávaný navíc protiprávně ve stavu legislativní nouze, nebyl schválen. Plně se potvrdilo tvrzení SPD, že tento totalitní zákon je legislativní zmetek a omezuje základní svobody občanů, včetně např. práva na svobodu podnikání. Maskovaný nouzový stav vydávaný za pandemický zákon je potřeba jednoznačně odmítnout, neboť neumožňuje kontrolu Sněmovnou. Podnikáme v této věci též právní úkony vedoucí ke zrušení zákona. Hlasování vládních senátorů, kteří mají v Senátu většinu, navíc ukazuje, že i někteří politici v koalici si uvědomují, že jde o legislativní zmetek. Premiér Petr Fiala (ODS) neměl dostatečnou podporu pro svůj vadný návrh ani u senátorů za ODS. Současná vláda Petra Fialy chce i nadále stále utahovat šrouby prosazováním tohoto zákona, přestože se ruší karanténa, čísla nakažených dlouhodobě klesají a nemocnice nejsou přetíženy covidovými pacienty. Jsme přesvědčeni, že je potřeba epidemie řešit podle zákona na ochranu veřejného zdraví a krizového zákona.

2. Vládní pětikoalice vyhrožuje nouzovým stavem, přitom ho sama před volbami odmítala.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil, že pokud nebude pandemický zákon schválen, bude po vládě požadovat vyhlášení nouzového stavu od 1. března, tedy den poté, kdy skončí platnost stávajícího pandemického zákona. Přitom koalice „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN před volbami tvrdila, že již žádný nouzový stav v souvislosti s onemocněním covid-19 vyhlašovat nehodlají a budou vše řešit jinak a jejich opatření budou předvídatelná, jasná a srozumitelná. Opak je pravdou. Tato vláda není vládou odborníků a měla by podat demisi. Hnutí SPD odmítá pandemický zákon i nouzový stav. Čísla nakažených dlouhodobě klesají a nemocnice nejsou přetíženy covidovými pacienty.

3. Odmítáme, že vláda chce ušetřit 34 miliard korun na nepedagogických pracovnících, policistech, hasičích, vojácích apod. Ať radši přestane platit nepřizpůsobivé, solární barony a předražené zakázky!

Vláda Petra Fialy (ODS) předložila do Sněmovny dlouhodobě odkládaný návrh státního rozpočtu na letošní rok. Sněmovna ho začne projednávat tento týden. Česká republika se kvůli současné vládě nachází stále v tzv. rozpočtovém provizoriu, což znamená, že většina resortů nemůže provádět platby na případné investice a nákupy, protože mohou čerpat pouze 1/12 z loňského rozpočtu každý měsíc. Hnutí SPD nechce, aby země i nadále hospodařila v rozpočtovém provizoriu. K vládou navrženému státnímu rozpočtu máme řadu závažných výhrad, a proto podáme celou řadu pozměňovacích návrhů. Zastáváme také názor, že státní rozpočty by měly být (pokud možno) vyrovnané anebo přebytkové. Nechápeme, proč se ve Sněmovně neprojednával návrh státního rozpočtu zpracovaný předchozí vládou standardně již v závěru loňského roku, když rozdíl ve výdajích oproti minulému rozpočtu činí pouhých 1,79 % (34,5 miliardy korun). Odmítáme návrh, podle něhož většinu z těch 34 miliard chce vláda ušetřit na nepedagogických pracovnících, policistech, hasičích, vojácích, dále faktickým snížením plateb za zdravotní pojištění státních pojištěnců, snížením slev na jízdném pro studenty a seniory a seškrtáním investic. Současná vláda si přitom vytvořila tři nové ministerské posty a zřídila pro ně dalších 74 pracovních míst na Úřadu vlády, aby „zaměstnala" svoje „zasloužilé" členy, ale přitom třeba vnitro bude muset opět odsunout nákup nových hasičských vozů, na které hasiči čekají roky. Rozhodně nechceme ubírat peníze našim slušným a pracujícím občanům, kteří jsou pro nás na prvním místě, a proto navrhneme řadu přesunů v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu, které by je v této nelehké době podpořily. Škrtat je nutné na platbách nepřizpůsobivým, solárním baronům, politickým neziskovkám či na předražených zakázkách.

4. Požadujeme, aby vláda lidem zlevnila elektřinu, energie, pohonné hmoty a potraviny po vzoru Polska a Maďarska.

Na tento týden byla svolána mimořádná schůze Sněmovny, aby se projednala pomoc lidem zasaženým rostoucími cenami energií a podporu podnikatelským subjektům v souvislosti s výskytem koronaviru. Fialova vláda koalice „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN se k řešení těchto problému dlouhodobě staví zády a nepředstavila žádný plán opatření proti inflaci, rostoucím cenám energií a potravin. Vlády Maďarska a Polska přitom byly schopné nalézt včas účinnou pomoc. Polská vláda od 1. února na půl roku zavedla nulovou daňovou sazbu (DPH) pro základní potraviny. Nulovou daňovou sazbu mají navíc od února do července i umělá hnojiva, jejichž cena má také přímý vliv na ceny potravin. V Maďarsku byly dočasně zmrazeny úrokové sazby u hypoték a byly stanoveny stropy cen pohonných hmot a ceny některých základních potravin. Toto je podle SPD cesta, jak pomáhat občanům, aby nemuseli nakupovat v Polsku. Slušní a pracující občané musí kvůli vládě platit čím dále vyšší daně, ale nepřizpůsobiví i nadále dostávají neadresné sociální dávky téměř na všechno. To SPD odmítá!

5. Ministr zdravotnictví Válek je nekompetentní. Měl by proto podat demisi nebo být odvolán z funkce.

Vše se rozvolňuje, ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) stále vyhrožuje nouzovým stavem. Navíc minulý týden oznámil, že je na 1. čtvrtletí objednáno 370 tisíc a na 2. čtvrtletí 450 tisíc očkovacích dávek Novavax, přičemž o očkování již není u veřejnosti dlouhodobě zájem. Očkování se v podstatě zastavilo, když např. v sobotu bylo podáno pouhých 2744 vakcín! Navíc se ve skladech aktuálně nachází dalších 1,5 milionu dávek vakcín, kterým se blíží datum expirace a které na nové případné mutace koronaviru nejsou vhodné. Podle jeho vyjádření Ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že se někomu darují. Hnutí SPD považuje tento způsob uvažování za zcela nelogický a nehospodárný. Tímto způsobem dochází k plýtvání finančních prostředků a Ministerstvo zdravotnictví řízené Vlastimilem Válkem (TOP 09) v tomto případě nekoná „s péčí řádného hospodáře", jak vyžaduje zákon, a ministr Válek by tedy měl podat demisi anebo být odvolán z funkce. Dále vláda na jednu stranu slibuje úplné rozvolnění od 1. března, ale na druhou stranu podle vládních opatření by měly zůstat povinné nasazené respirátory v uzavřených prostorách a nadále může být pouze 6 osob u jednoho stolu v restauraci, pokud se nejedná o rodinné příslušníky. Konec povinnosti prokazovat se v restauracích potvrzením o očkování proti covid-19 nebo prodělaným onemocněním měl být původně od 9. února, ale nakonec vláda na poslední chvíli rozhodla, že to bude až od 10. února. Opět zmatek nad zmatek.

6. Vláda svým nastavením dotací v zemědělství ještě více likviduje potravinovou soběstačnost České republiky.

SPD zásadně nesouhlasí s postupem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který nerespektoval věcné odborné připomínky Agrární komory a Zemědělského svazu a odeslal Evropské komisi nevyhovující Návrh strategického plánu Společné zemědělské politiky na léta 2023-2027. Návrh nastavuje podmínky pro zemědělské podnikání v ČR tak, že dále podstatně zhoršuje vyhlídky na udržení domácí zemědělské produkce masivním přesunutím dotací na podniky, které se na produkci podílejí jen malou měrou. Snížení dotací pro produkční podniky povede k dalšímu snížení produkce zejména v živočišné výrobě a dalšímu snížení potravinové soběstačnosti a potravinové bezpečnosti České republiky v situaci, kdy o cenách rozhodují obchodní řetězce a dovozy potravin probíhají v podmínkách nekalé soutěže. Tento postup hnutí SPD odmítá.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama