Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2022 15:39:00

V zemědělství téměř nelze získat kvalitní zaměstnance

V zemědělství téměř nelze získat kvalitní zaměstnance

Komentář na facebookovém profilu k nejpalčivějším problémům současného zemědělství

 Mezi zemědělskou veřejností to v současné době poměrně vře, jde samozřejmě o peníze, o obrovské dotace v rámci nové Společné zemědělské politiky (SZP) na nové víceleté finanční období. Vláda poslala do Bruselu návrh nového národního strategického plánu SZP, a ten se vůbec nelíbí Agrární komoře nebo Zemědělskému svazu, naopak změny v dotační politice pozitivně vnímá Asociace soukromých zemědělců.

Navštívil jsem farmu na jižní Moravě, která se věnuje chovu jalovic na výkrm, a jednal jsem o zemědělské politice s majitelem této farmy, který se nehlásí k žádné z uvedených nestátních zemědělských organizací.

V úterý 22. 2. budeme toto téma diskutovat na senátním Podvýboru pro zemědělství, a o to více mě zajímal názor „nezúčastněného“ zemědělce. Vyslechl jsem si opravdu hodně, bylo to pro mne velmi podnětné.

Největším problémem pro majitele této farmy určitě nejsou dotace (z poněkud zvláštních důvodů není výkrm jalovic jakkoliv státem dotován). Je to problematika zaměstnanců v zemědělské prvovýrobě, nelze téměř získat kvalitního zaměstnance, a je proto nutné tuto situaci řešit zahraničními pracovníky, ale flexibilně, ne vydáváním pracovních víz na tři měsíce, což naprosto nic neřeší. Za další velkou komplikaci označil přebujelou administrativu a neustálé kontroly ze strany celé řady úřadů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama