PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2022 13:57:00

Putin nás konfrontuje s našimi vlastními hodnotami

Putin nás konfrontuje s našimi vlastními hodnotami

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

 Děkuji za slovo.

Jako předseda výboru pro bezpečnost, protože nemáme stále ještě zápis z druhé poloviny včerejšího mimořádného jednání v odpoledních hodinách, tak bych potvrdil to, že jsme velmi podrobně rozebírali právě ten pojem cizinec, to, na koho se vlastně tato mimořádná norma bude po délku jednoho roku vztahovat. A musím říct, že jak pan náměstek, tak jeho dvě kolegyně z legislativy Ministerstva vnitra nám tam velmi podrobně tu situaci vyložili. Čili já jsem to bral, jak jsme končili a jak jsme hlasovali, tak jsem to bral, že to každý chápe, každý vnímá, že všechny otázky byly zodpovězeny. Teď tedy dnes tady na plénu vidím, že ne všichni jsme to pochopili. A proto jsem rád, že těch vysvětlení se nám dostalo i od kolegů, kteří nebyli s námi na výboru.

Byl bych rád, abychom v těch technikáliích nezapomněli na jedno - a navazuji na pana ministra - nedaleko nás panuje válka. Vyvolal ji agresor, ruský agresor Vladimír Putin. A ta válka způsobuje i obrovské ztráty, vidíme to dnes a denně v televizi, které nedopadají jenom na válčící subjekty, ale na civilisty. Tlak na ně je obrovský a ty davy logicky jsou z východu na západ a dostávají se až k hranicím Evropská unie, členských států, zejména Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko. My jsme v situaci, kdy bychom byli schopni komukoli, kdo v té mase lidí jde, říci, ne, my vás nepřijmeme? No to si absolutně nedovedu představit. Vy, protože vypadáte jinak, vy, protože nemáte ten statut, zůstaňte tam a zahyňte. No proboha, to tedy...

Putin nás totiž dneska, ten, který to celé vyvolal, ten, který je ten válečný zločinec, ten, který je ten hlavní hybatel, nás konfrontuje s našimi vlastními hodnotami. S hodnotami, na kterých je postavena Evropa, to znamená s humanismem a ochranou lidských práv. A my si tady teď tím hlasováním zodpovíme, jestli jsme ochotni, schopni dostát těmto závazkům, na kterých stojí Evropa a Evropská unie.

A poslední věc - tady slyšet dneska za této situace, kdy Ukrajinci bojují za nás, za to, aby se to nepřelilo k nám, a my jim můžeme pomoct jenom sekundárně, byť jsme do toho konfliktu zataženi také, zase tou Ruskou federací, tak slyšet, že Ukrajina není Evropa, no tak prosím, to bych se fakt styděl. Ukrajina je Evropa. Ukrajina to prokazuje. Ukrajina za nás bojuje. A věřím, že taky bude součástí jednou Evropské unie, až společně porazíme Putina.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama