Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2022 16:43:06

Rok 2022 může být z hlediska cen potravin katastrofou

Rok 2022 může být z hlediska cen potravin katastrofou

Situace, které jsme v této chvíli svědky v oblasti růstu potravin, jsme zažili naposledy v 90. letech.

 V únoru tohoto roku (ještě před invazí Ruska na Ukrajinu) v porovnání s únorem 2021 vzrostly ceny u rostlinných komodit více než o 20 % a potravin, celkově o 15 %. Růst je přirozeným důsledkem růstu na straně vstupů jako jsou energie, nárůst ceny materiálů na obaly nebo nárůst vodného a stočného. K tomu se přidal ještě vliv COVID 19, který obecně zhoršil dovoz některých potravin, nebo zapříčinil nedostatek pracovníků.

Jenže to je jenom začátek. Ceny potravin a zemědělských komodit zažívají další šok v podobě invaze na Ukrajinu. Ceny energií a pohonných hmot dále zdražují. Asi největší šok zažily zemědělské komodity v podobě nárůstu ceny pšenice, která z ceny kolem 6000 až 6500 Kč/tunu vzrostla na 11 000 – 12 000 Kč/tunu. U živočišné výroby to následně projevuje v nárůstu ceny krmiva.

Ne nadarmo je Ukrajina označována za obilnici Evropy a na exportu pšenice z Ukrajiny, ale také z Ruska, je závislá velká část světa. Válka sklizni a exportu komodit nakloněna není, proto nejistota ohledně Ruska a Ukrajiny vyhnala ceny vzhůru. Je třeba si uvědomit, že tento nárůst je vyvolán zatím jen nejistotou a určitou předběžnou panikou. Bojím se domyslet, co se bude s cenou dít, až obilovin na světovém trhu bude nedostatek.

Z tohoto nám vyplývá, že letos můžeme očekávat rekordní zdražení potravin. Růst cen u potravin bude pokračovat v průběhu celého roku. U potravin je navíc typické, že změny mají určitou setrvačnost, proto současné skoky v cenách pohonných hmot a energií se naplno projeví až ve druhé polovině roku. Očekává se, že nejvíce budou zdražovat oleje a tuky, ovoce a zelenina, vejce, pekárenské výrobky a mouka. O něco méně bude zdražovat maso, sýry, tvarohy a další mléčné produkty. Ale celkově půjdou ceny potravin nahoru o desítky procent.

Situace je velmi nepříjemná a bude mít dopad na všechny občany a pro určité domácnosti bude dopad až katastrofický. Je potřeba si uvědomit, že budeme stát před zcela bezprecedentním sociálním problémem. Nejdůležitější však bude, aby si tuto skutečnost včas a důkladně uvědomila naše vláda, která má možnosti dopady alespoň zmírnit. Zatím to však vypadá, že Fialova vláda si tyto rizika neuvědomuje a nechce je řešit. 

Každá rozumná vláda by se v takové situaci nebála opřít o produkční potenciál domácího zemědělství, který v České republice není ani z daleka vyčerpaný. Fialova vláda však jde, bohužel, zcela opačným směrem a svými kroky otevřeně říká, že o produkci našich zemědělců a o potravinovou soběstačnost nemá zájem. Vláda nesmyslně rozděluje zemědělce na malé (na ty z jejího pohledu hodné) a na ty střední a velké (kteří jsou pro vládu oškliví „jezeďáci“, se kterými ani nemluví). Velké zemědělce se vláda navíc rozhodla poškodit změnou Strategického plánu Společné zemědělské politiky, kde nastavuje v zemědělství nerovné podmínky. Malí „hodní“ farmáři by se podle Strategického plánu měli zaměřit na biopotraviny, za které dostanou více dotací. To ale v žádném případě nezajistí dostupné potraviny pro 10 miliónů českých občanů.

Vedle podpory vlastního zemědělství by vláda měla podniknout další kroky, kterými by účinně pomohla zmírnit dopady na české občany. Jedná se o zastavení růstu pohonných hmot, což se dá udělat zastropováním cen nebo snížením některých daní na pohonné hmoty. Dále by měla připravit intervenční nákupy komodit, aby Česká republika měla pro vlastní potřebu dostatek. Nákupy může provádět přes Státní zemědělský a intervenční fond nebo Správu státních hmotných rezerv. To se týká nejen aktuální situace, ale také sklizně pro toto léto. Vláda se musí také zabývat nějakou formou kontroly vývozu obilovin, aby se nestalo, že bude vyvezené a my pak budeme muset nakupovat draze na světových trzích. Vláda by mohla také zastropovat ceny základních potravin, jako to udělalo Maďarsko nebo Srbsko.

Nejdůležitějším krokem vlády však musí být masivní podpora našeho domácího zemědělství a potravinářství, abychom navýšili naši potravinovou soběstačnost, což je cesta, která nás nejlépe ochrání před nepříznivými globálními vlivy, které na vlastní kůži zažíváme.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama