Ing. Pavel Růžička

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2022 13:57:00

Jsem hrdý, že máme tak skvělou profesionální armádu

Jsem hrdý, že máme tak skvělou profesionální armádu

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodního bojového uskupení NATO v Slovenské republice

 Vážená paní ministryně, vážená vládo,

ruská invaze na Ukrajinu je naprostým pošlapáním mezinárodního práva a útokem na naše vlastní zájmy a hodnoty. Jako taková vyžaduje adekvátní odpověď. Oceňuji, že Ministerstvo obrany již reagovalo jak posláním sil rychlé reakce NATO, tak dary materiálu, zejména vojenského materiálu Ukrajině. Naše reakce musí být rozhodná, ale zároveň nesmí zavdat důvod k eskalaci konfliktu.

Návrh Ministerstva obrany na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodnostního bojového uskupení NATO ve Slovenské republice je přesně takovou reakcí, která přispívá k mezinárodnímu úsilí o zajištění naší bezpečnosti a obrany. Vyslání vojáků na Slovensko ukazuje naše odhodlání bránit členy NATO, zároveň je ale také zjevně a velmi viditelně obranné. Ukazuje i na rostoucí schopnosti našich ozbrojených sil, které zde převezmou vedoucí roli a to v uskupení, které bude obsahovat vojáky ze všech zemí s mimořádně vyspělými armádami.

Zvláště jsem rád, že vedoucí roli přijímáme na Slovensku, v zemi, se kterou nás pojí dlouhé a velmi úzké vazby. Vyslání doplní už existující působení našich vojáků v Litvě a Lotyšsku. Také oceňuji, že naši vojáci budou mít možnost působit v mezinárodním prostředí, které posílí interoperabilitu našich ozbrojených sil se silami našich spojenců. Zároveň podporuji působení našich vojáků na Slovensku ve prospěch pomoci uprchlíkům. Není to sice hlavní poslání ozbrojených sil, v současné kritické situaci je ale právě humanitární pomoc tím nejdůležitějším, čím můžeme pomoci lidem prchajícím z válkou zničené Ukrajiny.

Závěrem chci zdůraznit, že jsem hrdý, že máme takto skvělou profesionální armádu, která za posledních dvacet let prošla neskutečnou změnou jak na úrovni taktického řízení, operačních schopností, dovedností při plnění úkolů v zahraničních misích jak na území Kosova, Iráku, Afghánistánu a Mali. Vím, že naše armáda tento úkol zvládne bez sebemenšího zaváhání.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama