Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2022 17:22:13

Fialova vláda nechce ukončit zneužívání sociálních dávek

Fialova vláda nechce ukončit zneužívání sociálních dávek

Vládní koalice Petra Fialy (ODS) včera ve Sněmovně odmítla náš zákon na ukončení zneužívání sociálních dávek tzv. nepřizpůsobivými.

 



Šlo o návrh, na kterém jsem spolu s odborníky na tuto problematiku a později i s dalšími kolegy z oblasti sociální politiky pracovala téměř tři roky.

O návrh, a to chci jasně a nahlas zdůraznit,  který by ani v nejmenším neohrozil  žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu finanční sociální pomoc. Naopak, mnohým z těchto lidí by naše změna zákona pomohla v podobě vyšší finanční podpory v okamžicích nouze.

Náš návrh zákona by také samozřejmě nijak nepoškodil ty občany,
kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, tedy naše seniory, či zdravotně postižené.

Tento návrh byl čistě zacílen na ty osoby, které sociální dávky vědomě zneužívají, nepracují a nehledají si práci, ačkoli pracovat mohou, podvádí naše úřady a všechny slušné a pracovité občany, kteří je dlouhodobě a nedobrovolně financují.

Co se týče hlavních cílů, principů našeho návrhu a změn, které by přinesl:

Především se jedná o zvýšení adresnosti a oprávněnosti vyplácení příslušných sociálních dávek a minimalizaci objemu jejich neoprávněného vyplácení.

Dále by vnesl do systému nepojistných sociálních dávek pravidla,
řád a spravedlnost a omezil by na naprosté minimum možnost jejich zneužívání. Které je zároveň neomluvitelným zneužíváním veřejných prostředků, tedy peněz poctivě pracujících daňových poplatníků.

Ukončení nemravné praxe tzv. obchodu s chudobou a boj proti rozšiřování stávajících  - a proti vzniku nových  - tzv. vyloučených lokalit.

Jde i o změny, které by našim, často zoufalým a bezmocným, zaměstnancům úřadů práce umožnily efektivnější kontrolu oprávněnosti čerpání sociálních dávek.

A o změny, které by současně vedly k významné úspoře veřejných prostředků.

Významná část navrhovaných opatření se týkala změn pravidel
pro čerpání sociálních dávek na bydlení, kam je třeba už konečně zavést jednoznačný řád a rovněž i zde ukončit plýtvání veřejnými penězi.

Náš návrh proto nastavoval přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které by bylo napříště možné tyto sociální dávky vyplácet a čerpat.

Další konkrétní změny by byly například tyto:

-       podmínění výplaty sociálních dávek rodičům předškolních dětí
povinnou docházkou těchto děti do posledního ročníku mateřské školy - především v zájmu těchto dětí a v zájmu šance na jejich budoucí slušné životní uplatnění.

-       zavedení povinnosti prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadu práce z důvodu nemoci
či úrazu, a to i s možností kontrol a sankcí -  tedy  zavedení obdoby tzv. neschopenky u zaměstnanců

-       posílení kompetencí zaměstnanců úřadů práce v oblasti kontrol nemovitostí, na které jsou vypláceny sociální dávky na bydlení

-       možnost v případě porušení zákona sociální dávku odebrat ihned -  například v případě, když příjemce dávky odmítne oprávněným osobám vstup do bytu za účelem provedení tzv. úřední kontroly na místě

-       prodloužení maximální doby odebrání sociální dávky v případě porušení zákona ze tří na citelnějších šest měsíců

Není přece možné do nekonečna  tolerovat stav, kdy mnoho osob čerpá sociální dávky neoprávněně a kdy jsou nedobrovolně z peněz poctivě pracujících daňových poplatníků léta sponzorování občané vyhýbající se práci a obcházející zákony. Pracující lidé přece nesmí být oproti těm ostatním neustále diskriminování!

Vládní poslanci si to - měřeno jejich včerejším hlasováním
a odmítnutím našeho návrhu z jejich strany - zjevně nemyslí.

A jak jsem uvedla ve svém včerejším závěrečném vystoupení v rozpravě:

Tím, že vládní poslanci (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti)
náš návrh pro tentokrát pohřbili, nevytrestali nás, poslance SPD, což bylo jedním z jejich hlavních cílů, ale těžce potrestali všechny poctivé pracovníky úřadů práce, kteří hájí zájmy a peníze státu a často jsou i terči vyhrožování a napadání, poškodily všechny poctivé a slušné pracovníky sociálních odborů krajů, měst a obcí, pedagogy ze škol ve vyloučených lokalitách a hlavně všechny občany, kteří jsou nuceni poblíž těchto lokalit, často v otřesných podmínkách, dlouhodobě žít.

Těm všem svým postojem plivli do tváří.

Ale já nejsem zvyklá se vzdávat a za konečné prosazení  návrhu na ukončení zneužívání sociálních dávek do praxe budu bojovat do pomyslného posledního dechu!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama