Mgr. Josef Cogan

  • STAN
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2022 15:27:00

Tohle opravdu nejsou slova vlastence

Tohle opravdu nejsou slova vlastence

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já bych také rád reagoval na naši debatu. Je potřeba si říct, co dneska konkrétně řešíme. Řešíme a projednáváme prodloužení nouzového stavu, který je tady v důsledku války zahájené Ruskem. Snažíme se pomoci obětem této agresivní války Ruska. A musím říct, že tady ten nouzový stav je třeba potřeba jenom na část instrumentů, které vláda potřebuje, aby ten stav byl konsolidovaný, aby mohli pomáhat těmto obětem. A v podstatě myslím, že jednoznačně ministři, kteří tuto část potřebovali, tady tu věc vysvětlili. A samozřejmě, jak bylo řečeno, přijdou a sdělí informace i ti, kteří třeba nepotřebují přímo ten nouzový stav.

Myslím, že tady bylo velmi dobře rozebráno i kolegou Markem Výborným, já jsem vlastně chtěl odpovědět téměř na totéž, týkající se té lhůty. Ano, je tady asi spor mezi námi jako koalicí a kolegy z ANO, jak dlouhé trvání lhůty nouzového stavu má být. Je to určitě relevantní politická debata nad tímto tématem ohledně této lhůty a samozřejmě to beru za zcela správné.

Ale musím taky říct, že jsme si tady vyslechli slova předsedy SPD právě k této situaci. Ano, dneska tady řešíme nouzový stav, neřešíme ty další věci. My můžeme rozhodnout o jeho prodloužení a o tom taky na konci rozhodneme. On tady zas směšoval hrušky, jabka, motal všechno dohromady, věci, které se netýkají předmětu dnešního jednání. Je to taková ta jeho klasika, jak se opravdu snaží, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Ano, toto je citát myslím Goebbelse a přesně myslím to také dneska tady odpovídá této věci, kdo tímto způsobem tady argumentoval.

On nám tady řekl, že prý nemá s Ruskem nic společného, že prý jeho názory nejsou proti České republice. To si z nás dělá srandu? Nebo vůbec nereflektuje to, co kde napsal nebo měl na svém Facebooku? Jakou váhu mají slova tohoto člověka? Podle mě žádnou. Jakou váhu mají slova člověka, který na svém profilu napsal: "Vláda Petra Fialy a tajné služby USA i dalších zemí NATO podněcují konflikt Ruska s Ukrajinou. Nechceme válku! Hnutí SPD považuje současné dění na Ukrajině za důsledek tlaku zpravodajských služeb pod taktovkou USA, Velké Británie a některých států NATO, které se snaží rozpoutat válečný konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou." - Máte teda pocit, že on s tím Ruskem nemá nic společného? Že ho nehájí? Má někdo takový pocit? No možná kolegové z SPD, tomu věřím, ale jakémukoli soudnému člověku, když si přečte tahle slova, se chce zvracet. (Potlesk zprava.)

A uveďme si ještě tato slova do kontextu časového. Tahle slova píše předseda SPD po Vrběticích, po ruském teroristickém útoku v našem státě. Takže po tomhle tom píše, pouhé dva dny předtím, než Rusko napadlo válkou Ukrajinu. A to v okamžiku, kdy Rusko mělo rozmístěné a rozmisťovalo vojáky na hranicích Ukrajiny, kdy tvrdili, že je to jenom cvičení. V tomhle tom kontextu dva dny předtím, než zaútočili barbarsky na Ukrajinu, tohle píše předseda SPD. Tak já nevím. Tohle jsou slova někoho, kdo se považuje za vlastence? To je vlastenec typu jako hnutí Vlajky, před válkou a za války s Němci. Hnutí Vlajka, to by asi odpovídalo. (Potlesk zprava.) A já musím říct, že tohle opravdu nejsou slova vlastence. To jsou slova podle mě páté kolony, to jsou slova zrádce, přisluhovače, prostě kolaboranta.

A co by měl udělat člověk, kdyby měl asi trošku cti? Aspoň kapku cti v sobě? No myslím, že nějaké rituální harakiri by bylo asi minimem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama