Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2022 16:21:00

Snížení byrokracie je beze sporu hlavní cíl

Snížení byrokracie je beze sporu hlavní cíl

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k zákonu o rostlinolékařské péči

 Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Já bych chtěl zdůraznit, že my nemáme problém s předkládaným návrhem. Jsme připraveni tento návrh podpořit. Nicméně v souladu s důvodovou zprávou, kterou nakonec minulé vedení tady panu ministrovi předalo a on to přenesl jenom na vládu a do Sněmovny, upozorňujeme na úskalí a prostor pro potřebu zlepšení právě té oblasti rostlinolékařské péče. A samozřejmě snížení byrokracie je beze sporu hlavní cíl a já rád slyším, že společný cíl.

Nicméně k té zmíněné novelizaci toho zákona, to bohužel přináší doba. Já si myslím, že prakticky v době transformace v letech 1990 - 1994 ministerstvo zemědělství připravovalo zákony, jejich novely třikrát do roka. Ty samozřejmě reagovaly, reagovaly na příslušná opatření, která s sebou nesla doba. To samé bylo, to samé bylo ať už z hlediska předvstupního období nebo v prvních letech vstupu, kdy se implementovala do našeho právního řádu společná zemědělská politika. Třeba zákon, speciální zákon o rostlinolékařské péči byl novelizován dvakrát, třikrát do roka.

Takže já si myslím, že v tuto chvíli je to pro celou Evropu, společnou zemědělskou politiku a i pro pana ministra zemědělství osobně velká výzva, protože jak jsem zdůraznil minule při interpelaci, na které ministr zemědělství chyběl, on si musí uvědomit, že od 1. července bude předsedat Radě ministrů zemědělství. A to je u resortu zemědělství velmi důležité, protože společná zemědělská politika, já si troufnu říct, že je jedinou společnou zemědělskou politikou v rámci osmadvacítky. A on se bude podílet na formulaci společné zemědělské politiky, která bude reagovat právě na tu potravinovou krizi, kterou beze sporu do Evropy přinese krize na Ukrajině. A on v tu chvíli nebude jenom jeden mezi rovnými, mezi kolegy z osmadvacítky, on jim bude předsedat. Takže v tomto směru on bude mít výjimečné postavení jako předseda Rady ministrů, jaksi navrhovat ta témata k diskusi. A tohleto beze sporu může být jedno z témat, z témat do diskuse, jak právě ty problémy, které tady byly pojmenované předřečníky, řečníky, uvést jaksi v reálný život společné zemědělské politiky.

Takže já bych ho opět poprosil, eventuálně o odpověď, už třetí můj dotaz: Jak eventuálně této výzvě čelit v rámci svého předsednictví v Radě ministrů zemědělství Evropské unie i právě s ohledem právě na tu problematiku rostlinolékařské péče? A jak zde už bylo dobře zmíněno, tak já bych osobně chtěl, protože je to téma, které beze sporu jaksi bude stát za hlubší diskusi i v rámci praktických příprav na to předsednictví v Evropské unii České republiky, tak bych navrhl prodloužení projednávání tohoto zákona o třicet dnů ve výborech.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama