Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2022 20:34:00

Prezidentem bychom se neměli vůbec zabývat

Prezidentem bychom se neměli vůbec zabývat

Komentář na facebookovém profilu k jednání v Senátu.

 Právě proběhlé plenární jednání Senátu se především zabývalo legislativou související s implementací předpisů Evropské unie a mezinárodními smlouvami.

Jako zpravodaj jsem vystoupil k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o trestněprávní ochraně životního prostředí a o nahrazení stávající směrnice z roku 2008. V daném případě jsem podpořil pozici vlády k tomuto dokumentu, ta v obecné rovině podporuje cíle směrnice, ale mnohé její součásti považuje za problematické. Při dalších jednáních je potřeba usilovat o soulad s koncepcí českého trestního práva.

Nejvíce času zabralo projednání usnesení Senátu k situaci na Ukrajině a masakru v Buči. Senát mimo jiné ve svém usnesení konstatoval, že Ruská federace musí nést následky rozpoutání války a to včetně platby reparací.

Košatou diskusi si také vyžádalo projednání usnesení Senátu v reakci na rozhodnutí prezidenta republiky omilostnit ředitele Lesní správy Lány. Plénum se shodlo na tom, že předmětné rozhodnutí je nepřijatelné politicky i právně. Z mého pohledu by bylo nejlepší se panem prezidentem vůbec nezabývat. Osobně mě zajímá, koho vytáhne z rukávu v červnu jako nového guvernéra centrální banky, stávajícímu guvernéru ČNB Jiřímu Rusnokovi končí mandát právě v červnu 2022. Dle Ústavy je jmenování plně v kompetenci hlavy státu.

Zajímavá byla úterní návštěva náměstka pro evropské záležitosti ministra zahraničních věcí Turecka F. Kaymakciho, ostříleného diplomata, na našem Výboru pro záležitosti EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama