ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2012 13:10:00

Kapitál je jako plachá srna, z Evropy odteče jinam

Kapitál je jako plachá srna, z Evropy odteče jinam

K zavedení daně z finančních transakcí.

Evropský parlament dnes hlasuje o zavedení daně z finančních transakcí. Můj postoj je zdrženlivý až odmítavý.

Myšlenku daně z finančních transakcí samu o sobě nezavrhuji, ale způsob jejího provedení považuji za škodlivý. Hlavní problém spatřuji v tom, že daň z finančních transakcí bude omezena na území EU, a nebude mít tedy globální rozměr. Kapitál tak bude mít možnost úniku a této možnosti bude nepochybně využívat.

Chápu, že některé evropské politiky znervózňuje finanční volejbal nad jejich hlavami, ale řešením není zavedení evropské daně, před kterou bude snadné prchnout. Kapitál se zkrátka chová jako plachá srna - při závanu daňového nebezpečí odteče jinam.

Očekávané výnosy daně z finančních transakcí ve výši 55 mld. eur proto považuji za chiméru. Zavedení této daně by mělo smysl jedině v případě, že by se jednalo o celosvětovou daň. Pokud s jejím zavedením zůstane EU osamocena, podryje to její konkurenceschopnost v době, kdy tak zoufale potřebuje ekonomické oživení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama