Jaroslav Němec

  • Piráti
  • Praha 2
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2022 6:53:00

1,5 milionu korun na obnovu a údržbu Podzámecké zahrady

1,5 milionu korun na obnovu a údržbu Podzámecké zahrady

Kroměřížská radnice uvolní částku 1,5 milionu korun na obnovu a zajištění provozní bezpečnosti Podzámecké zahrady.

 Žádost Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži podpořilo ve čtvrtek 21. dubna 20 z 22 přítomných zastupitelů. „Podzámecká zahrada je největším parkem ve městě, využívají ho obyvatelé Kroměříže i turisté. Město by se mělo podílet na tom, aby Podzámecká zahrada byla pro všechny příjemným místem,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Zahrada je volně přístupná. Spolu s Arcibiskupským zámkem patří Arcibiskupství olomouckému. Obě památky jsou zapsané na seznamu památek UNESCO, stejně jako Květná zahrada, kterou stát církvi při církevních restitucích nevydal. „Uvědomujeme si, že památky UNESCO jsou pro prezentaci Kroměříže nejdůležitější. Jsou to skvosty, kterými se naše město právem pyšní a které k nám lákají turisty,“ dodal Němec.

Zastupitelé nejvíce peněz, 700 tisíc korun, uvolnili na druhou etapu revitalizace parkové cestní sítě. Částka 300 tisíc korun je určena na druhou etapu zajištění provozní bezpečnosti zahrady, konkrétně na mykologický průzkum, arboristické posouzení a bezpečnostní ořezy, zajištění korun a kácení nebezpečných stromů. Na opravu a doplnění odpadkových košů a opravu laviček město přispěje 200 tisíci korunami, stejnou částku dá i na opravy a doplnění chybějícího oplocení. Sto tisíc korun půjde na projektovou dokumentaci na nové toalety pro návštěvníky Podzámecké zahrady.

„Děkuji zastupitelům města Kroměříže za podporu postupné revitalizace Podzámecké zahrady a pomoc při záchraně jejích hodnot. Věřím, že společné úsilí v péči o svěřené kulturní dědictví povede také k rozvoji města Kroměříže,“ řekl ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad Jiří Uhlíř.

Loni radnice na obnovu a údržbu Podzámecké zahrady uvolnila 1,15 milionu korun. Přispěla na první etapu zajištění provozní bezpečnosti zahrady, konkrétně na mykologický průzkum, na první etapu oprav parkové cestní sítě, na pořízení a opravu parkových laviček a odpadkových košů, obnovu Mlýnské strouhy a na pořízení techniky pro údržbu parkového areálu.

Kroměřížské zastupitelstvo v roce 2020 schválilo memorandum o spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a Zlínským krajem. Účastníci memoranda by měli mimo jiné společně propagovat realizované projekty v cestovním ruchu, aktivně vyhledávat externí zdroje na investiční záměry, obnovu památek a jejich trvale udržitelného zpřístupnění. Město a Správa Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži loni i letos společně zahájily turistickou sezonu. Památky UNESCO se například objevují na turistických trasách nazvaných Kroměříží po svých, které připravilo město.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama