Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 12:09:00

Vztahové sítě, jako V4 nebo Trojmoří, se mohou jednou hodit

Vztahové sítě, jako V4 nebo Trojmoří, se mohou jednou hodit

Komentář na facebookovém profilu k mentalitě postkomunistických zemí

 Je zcela očividné, že pomyslné nůžky mezi „Západem“ a „Východem“ EU se v posledních letech poněkud rozevírají. Zdá se, že Západ doposud nepochopil historii ani mentalitu postkomunistických zemí. Necitlivě a mechanicky tlačí arbitrární, právně pozitivistická řešení i tam, kde to budí kontroverze.

Zejména v citlivých sociálně-kulturních otázkách narážíme doslova na hodnotový střet mezi progresivní liberální agendou a – řekněme – tradicionalistickým konzervativním přístupem. I na současnou vlnu ze Západu se valící zelené revoluce se mnohé „východní“ země dívají s nedůvěrou a obavami.

Lišíme se i v postoji k Rusku, kde je „Východ“ daleko ostřejší. Neočekávám, že by tyto tenze brzy zmizely, spíše se budou prohlubovat. Proto je dobré si budovat vztahové sítě jako V4 nebo Trojmoří, mohou se jednou hodit.

Tento rozhovor (ZDE) vznikl ještě před ruským vpádem na Ukrajinu, ale ven se dostal kvůli výrobním lhůtám až teď. Nevadí, týká se totiž obecnějších tendencí v EU. Zajímavost: pořídil ho se mnou Luboš Palata(!).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama