Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2022 7:33:00

Mám dojem, že jedna ruka neví, co dělá druhá

Mám dojem, že jedna ruka neví, co dělá druhá

Minulý týden vláda slíbila rodinám s dětmi jednorázový příspěvek pět tisíc korun na jedno nezletilé dítě. Teď ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) řeší, jak to vlastně provede.

 Aby toho nebylo málo, během pár dní změnila podmínky přijetí tak, aby na něj dosáhlo co nejméně rodičů. Přísaha má řešení.

„Tato vláda slibovala, že nebude rozhodovat chaoticky a že bude pro občany srozumitelná. Tak se mrkněme třeba na ten slavný pětitisícový příspěvek: Nejdřív měl být pro všechny rodiny s příjmem do milionu čistého ročně. Potom do milionu korun hrubého. A teď se ani neví, komu se bude vyplácet,“ říká předseda Hnutí Přísaha Robert Šlachta s tím, že dosavadní činnost vlády připomíná dění v Kocourkově. „Mám dojem, že jedna ruka neví, co dělá druhá. Bohužel tuto nekompetentnost odnášejí občané.“

A přitom řešení je jednoduché. Opravdu by bylo lepší peníze nerozdávat, ale ulevit lidem jinde. „Musím zopakovat několik našich návrhů: Zastropování cen energií, snížení spotřebních daní u paliv, snížení DPH u potravin a dalších základních potřeb, zpřístupnit příspěvek na bydlení a mnoho dalšího. Vládo, začni už konečně něco dělat ve prospěch lidí,“ říká místopředseda Tomáš Sochr a dodává: „Zatím naše návrhy vláda nevyslyšela.“

Desatero Přísahy na okamžitá opatření:

  1. Zastropování cen energií a zákaz exportu elektřiny v době energetické krize
  2. Snížení spotřebních daní u energetických produktů
  3. Snížení DPH na potraviny a další základní potřeby
  4. Kontrola ceny PHM u distributorů
  5. Skutečné zpřístupnění příspěvku na bydlení, zejména pro zranitelné skupiny obyvatel (nežádat každý rok, nedokládat výdaje každý kvartál, zjednodušit žádosti, existence předvyplněných formulářů, atd.)
  6. Snížit cenu za regulovanou složku energií s tím, že částečně to bude sanovat stát, typicky příspěvek na obnovitelné zdroje
  7. Podrobit ceny energií skutečnému dohledu skrze jednoho regulátora
  8. Převedení daňové slevy na poplatníka do bonusu. Jde o cca 4,1 miliardy snížení odvodů nízkopříjmovým domácnostem a částečným úvazkům.
  9. Změna rodičovské tak, ať ji nízkopříjmové rodiny mohou čerpat rychleji.
  10. Omezení exekucí a přístupnější oddlužení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama