Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2022 19:08:00

Vadí mi, že lidem nechcete pomoci

Vadí mi, že lidem nechcete pomoci

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

 Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně, kolegové, mně opravdu přijde velmi zvláštní, že zatím tady za problém, který tady tíží všechny občany České republiky, a to je zvyšování cen energií, zvyšování cen pohonných hmot, bojuje jenom opozice. Skoro to opravdu vypadá tak, jako kdyby lidé z vládní koalice byli zavření v nějaké skleněné kouli a vůbec nevěděli, co se v jednotlivých městech a regionech děje.

Já doufám, že si opravdu všichni uvědomujete, že dopad zvýšení cen energií dnes pociťují všichni občané. Dnes to není už jenom problém sociálně slabších obyvatel a jsem přesvědčena, a říkám to tady už poněkolikáté, že tento problém se opravdu může stát rozbuškou sociálních nepokojů, protože si řekněme, že bez plynu a elektřiny se v uvozovkách... (hluk v sále).

Já nevím, jakým způsobem vás mám přesvědčit, abyste podpořili návrh dnešní schůze, abyste schválili program a abychom ty sněmovní tisky, byť jsou tam v návrhu v "devadesátce", ale určitě je možné se domluvit a abyste to poslali do dalšího čtení. Možná, že vás přesvědčím tím, a všem bych to doporučovala, před několika dny v jedněch médiích vystupoval energetický expert a investor Michal Šnobr. Možná, že ho řada z vás zná. A dovolila bych si z toho jeho rozhovoru citovat některé velmi důležité věci.

"Situace kolem cen v Česku je podle mě podceněna. To říká tento energetický expert. Jsem přesvědčen, že na drobné spotřebitele a domácnosti, ale i firmy ta situace dopadne v druhé polovině letošního roku a v první polovině roku 2023, a to jak už cestou postupného zdražování standardních ceníků, nebo tím, že firmám a domácnostem, které měly fixní ceny, skončí a budou muset naskočit na aktuální ceny. A cena, kterou bude domácnost platit nejen při vyúčtování, tedy i na zálohách, může být několikanásobkem toho, co platili doposud. To znamená, že třeba místo zálohy, kterou platili dnes měsíčně 3 tisíce korun, tak to může skočit až na 12 až 15 tisíc korun." Teď já když tady poslouchám pana experta, tak si představím samozřejmě, jaké zálohy například platí moje maminka, která je v důchodu, bydlí v družstevním bytě, vím, kolik má důchod, má bohužel jeden z těch nejnižších důchodů, a když si tedy představím, kolik dnes platí zálohu a pokud se to tímto způsobem zvedne, tak se ptám, za co si koupí průkazku na MHD, popřípadě samozřejmě může tam být sleva, některá města dávají, za co si bude kupovat potraviny, léky a samozřejmě další důležité věci, které potřebuje zajistit.

A teď bych pokračovala ještě, co dál říká. Neříkám to já, říká to energetický expert a investor Michal Šnobr. "Pětkrát dražší plyn je reálné zdražení. Je to z 90 procent tvořeno cenou komodity. Jde o průběžné zdražení, které se může několikrát opakovat. Proto zdůrazňuji ten přelom roku 2022, 2023. Co v tuto chvíli dělat? Teď spotřebitel nemůže dělat vůbec nic. Já pořád doufám, že stát má v rukou řešení. Nějakou regulaci, protože to bude pro spotřebitele a ekonomiku neúnosné. Protože v konečném důsledku tohle může být pro nás ekonomicky horší než covid. Spotřebitelé mohou spořit, lze uspořit desítky procent. Je to snížení teploty, která se nám tady navrhovala, úspory v tom pravém smyslu. Ale druhá věc je náhrada plynových kotlů za solární panely, ale tam jsem skeptický, protože v tuto chvíli je pro to - pro velký zájem je nedostatek. Od vlády bych nyní čekal přehled, jak ušetřit, jak dělat opatření, aby nebyly takové dopady." (Poslanec Žáček vykřikuje z místa: Čekala.)

Tak pro pana poslance Žačika (správně asi Žáčka), prostřednictvím pana předsedajícího, hovořila jsem, co říká, co řekl teď pro jedna média při rozhovoru energetický expert a investor Michal Šnobr. Takže proto tato slova.

Takže já opravdu pořád nechápu, že vládní koalice zavírá oči před tímto problémem, který se dotýká všech občanů České republiky. Sedí tady v lavicích řada starostů, hejtmanů, komunálních politiků. Všichni víte, když sestavovali jste rozpočet na rok 2022, tak řada z vás bude muset dělat rozpočtová opatření, protože ty dopady na ceny energií v rámci těch rozpočtů jsou vysoké. Musím říct, že další články, které se začínají objevovat, v noci domů s baterkou, obce kvůli úspoře vypínají na noc osvětlení, hledají ta daná opatření a je to problém tedy jak na městech, obcích, ale samozřejmě i v domovech seniorů, v nemocnicích, ve sportovních klubech. Tak jak jsem řekla, prostě všude. A mně strašně vadí, že se před tímto problémem neustále zavírají oči a že nechcete o tom problému mluvit a nechcete pomoci těm lidem.

Já pořád nechápu jedno. Dvacet čtyři zemí přišlo s opatřením, snížilo DPH, zastropovalo ceny. Tak 24 zemí pomáhá lidem a my s žádným takovýmto opatřením nepřicházíme. Já proto bych vás znovu chtěla velmi poprosit, mohu tady číst i ty příběhy seniorů, které se všude objevují, jak to ti lidé nebudou v žádném případě finančně zvládat. Tak bych vás znovu chtěla poprosit, abyste opravdu zvážili, jestli dnešní program schválit a popřípadě poslat ty tisky prvním čtením, protože ta diskuse nad tím sněmovním tiskem pak může probíhat ve výborech a chápu, že se můžeme bavit, jestli ta sazba má být nula procent, pět procent. O tom samozřejmě určitě je legitimní vést diskusi. Já vím, že určitě ten, kdo bude vystupovat po mně, tak bude říkat, že ta vláda pomáhá, že přichází s tou pomocí. Ale já si myslím, že zvýšení životního a existenčního minima o deset procent, tak to v žádném případě nepokryje současnou inflaci. A chtěla bych znovu zdůraznit, že když jsme vám předávali nebo respektive, když jste přišli do vlády, tak inflace byla 5,9 procent. Dnes se šplhá na 13 procent. A ta inflace se udržela v listopadu a v prosinci díky tomu opatření, že právě v listopadu a v prosinci byla ta nulaprocentní sazba na DPH. Pak říkáte, že jste přišli s pomocí, že tedy lidé si můžou přijít stoupnout frontu na úřad práce a požádat si o doplatek na bydlení nebo na okamžitou mimořádnou pomoc. Všichni víme, a když jsem tady překládala panu ministrovu práce a sociálních věcí ten štos těch formulářů, požádala jsem ho, jestli by mi je nevyplnil a neposlal do e-mailu, nestalo se to tak. Ale mluvte s těmi lidmi. Tak za prvé, řada lidí tam vůbec nepůjde, protože prostě se s nimi pobavte, jestli chtějí jít touto cestou. Je to pro ně nepředstavitelné, když se bavíte i právě s tím starším člověkem, tak říká: já jsem nikdy na úřad práce nešel a nikdy tam nepůjdu. A je opravdu smutné, že člověk, který tady celý život pracoval a celý život odváděl daně, tak si teď má jít stoupnout na úřad práce a má žádat o nějakou sociální dávku. Když to jde v jiných zemích EU, proč to nejde u nás právě snížením DPH nebo jiným opatřením v rámci zastropování. Pak tady máme dneska pana ministra průmyslu a obchodu. Ten říkal, představil jakýchsi 13 bodů, ale zatím je prakticky nikdo neviděl a ani nevím o tom, že by se něco z toho realizovalo.

No a pak přišla minulý týden ta vládní pomoc 5 tisíc korun na děti, kde se tedy mluvilo nejdříve milión korun příjem čistého, pak hrubého, ale zajímavé je, že tedy to, co se řeklo, tak zase se pořád neví, jak to bude a vlastně jak to bude vypadat se bude vědět až za dva tři týdny, takže prakticky ti rodiče nevědí nic a popřípadě, pokud tato pomoc přijde, tak přijde až někdy v prázdninových měsících.

Takže vláda pořád říká připravujeme, navrhujeme, prakticky vysílá nějaké signály, ale vůbec nic se neděje. A já chci jenom říct, že kdyby zdražovala jenom jedna komodita, kdyby to třeba byl jenom benzin a nafta, tak já jsem přesvědčená o tom, že by to lidé zvládli, ale jestliže se zdražuje úplně všechno, tak lité to nezvládnou a my jsme tady od toho, abychom lidem pomohli.

To, že je inflace 13 %, už jsem řekla. Český statistický úřad dnes zveřejnil konkrétní data. Benzin nám zdražil o 56,6 %, nafta o 37,7 %, zemní plyn o 24,7 %, elektřina o 14,3 %, a takto bych mohla pokračovat jak přes potraviny, tak další komodity. Pořád si myslíte, že to nemusíme řešit? Pořád si myslíte, že lidem nemusíme pomoci? Nebojíte se těch nepokojů, nebojíte se toho, že může nastat opravdu situace, že dojde k řetězové reakci, že to lidé nebudou v žádném případě zvládat?

Já si myslím, že bychom se opravdu měli zamyslet nad tím - a my už s tímto programem tady nepřicházíme poprvé, my vás o to prosíme již po několikáté - a já bych vás znovu chtěla velmi požádat, podpořte program dnešní mimořádné schůze. Ještě bych určitě souhlasila s tím, že pokud by to neprošlo hned prvním čtením, ale tak jako my jsme včera, byť jsme nesouhlasili, poslali do druhého čtení to, že se vzalo v rámci veřejného zdravotního pojištění 14 miliard korun, i s tím, že nám je slibováno, že se to bude řešit v rámci valorizace tohoto příspěvku pozměňovacím návrhem, tak přece i na tom se můžeme dohodnout, pošleme všechny tyto tisky prvním čtením, veďme diskusi napříč politickým spektrem ve výborech a najděme společné řešení a pomozme lidem. Oni tu pomoc potřebují. A potřebují ji teď.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama