Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2022 9:45:00

Takové zmatky nemůžeme tolerovat

Takové zmatky nemůžeme tolerovat

Komentář na facebookovém profilu k organizaci přijímání uprchlíků z Ukrajiny

 To, co teď předvádí vláda při přijímání uprchlíků z Ukrajiny je opravdu jeden velký zmatek a chaos! A nejhorší na tom je, že teď už neschopnost ministerstva vnitra neohrožuje jen naši reputaci v zahraničí, ale především budoucnost nás všech.

Ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí přiznal, že v současné době je v ČR přibližně 200 tisíc lidí z Ukrajiny. A to je velká změna. Protože to je o 143 tisíc lidí méně, než doposud tvrdil. Problém však je, že nikdo přesně neví, kde toto nové číslo vzal. Podle nás jde spíše o nějaký jeho odhad, protože tento počet lidí z Ukrajiny u nás nelze nijak dokázat. Vždyť dodnes žádný starosta neví, kolik má uprchlíků ve své obci, městě. Informační systémy ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí totiž nejsou propojené a navíc některá data jsou pořad nedostupná.

Více než dva měsíce se na mě ministr vnitra mračí jen proto, že od něj chci plán- strategii. A také data o tom, kolik Ukrajinců zde vlastně máme. A také informace, kde tito Ukrajinci konkrétně jsou. Nejde přitom zdaleka jen o mě. Jde o to, že bez těchto údajů nemohou starostové odpovědně plánovat kapacity školek, škol nebo zdravotní péči. Bez těchto dat nemohou nic dělat ani ministerstva při plánování dalších kroků. Bez tohoto základního údaje nelze v zásadě odpovědně udělat nic.

Je opravdu podivné, že ministr vnitra zjistí, že je zde pouze 200 tisíc Ukrajinců a zrovna předtím, než začne žádat o další prodloužení nouzového stavu. A jako obvykle navíc vypálí číslo bez toho, aby řekl, jak na něj přišel. Obávám se, že je to jen další z jeho domněnek. Protože jinak by byl jistě schopný říct, zda ti lidé odešli zpět na Ukrajinu nebo třeba do dalších zemí. A nejen mě by jistě zajímalo, zda to dal vědět ministru práce a sociálních věcí, aby jim zastavili vyplácení dávky 5 tisíc Kč měsíčně? Nebo se jim dál posílá na jimi nahlášený účet?

U nás v Karlovarském kraji by mělo do škol a školek nastoupit nyní zhruba 4,5 tisíc dětí z Ukrajiny. Když jsem se na krajském zastupitelstvu ptala, jak je to vše připravené, včetně dostatku dětských, praktických lékařů či zubařů, tak mi stranický kolega Víta Rakušana hejtman Petr Kulhánek (oba STAN) odpověděl, že to nějak řeší. Ale když jsme chtěli přesné kapacity, a aby to neprodleně také řešil krajský výbor pro zdravotnictví a školství, tak byli zástupci krajské koalice proti. Vůbec to nechápu. S takovou arogancí jsem se fakt ještě nesetkala. Nebo snad od svého kolegy ví víc, než my ostatní?

Přijde mi šílené, že v tom je opravdu takový zmatek, že to nikdo snad už nedá dohromady. Ale nebojte. Nejpozději ve čtvrtek, až bude pan ministr Rakušan žádat o prodloužení nouzového stavu, tak se ho na tohle všechno zeptám. Protože takové zmatky nemůžeme tolerovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama