JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2022 8:38:00

Dobu hájení si tato vláda již vybrala

Dobu hájení si tato vláda již vybrala

Komentář na facebookovém profilu k pomalosti blády Petra Fialy

 Zdravím vás, přátelé, před měsícem, po nekonečných týdnech nečinnosti a nezájmu, představila vládní koalice svůj první pokus, jak pomoci v době hrozivé inflační spirály, pětitisícový příspěvek rodinám s dětmi do 18 let s ročním příjmem do 1 milionu. Záměrně píši pokus, nikdo totiž ještě netuší, jak to celé dopadne. No posuďte sami.

Zjistilo se, že se pan ministr Jurečka spletl a že ten limit není 1 milion čistého, ale 1 milion hrubého. Respektive nám to oznámil ministr Stanjura.

Tím to ale teprve začíná. Ani po měsíci nezmizely otazníky, například okolo procesování této pomoci, ale naopak přibyly další a zásadnější. Přitom nejde o žádné technikálie, ale například o rozpor s Ústavou i s evropským právem.

A já se ptám dál.
Kdo bude příspěvek vyplácet? To jako vážně, že již teď zahlcené úřady práce?
Proč o nároku na dávku rozhoduje nezletilost místo nezaopatřenosti? Počítá vůbec někdo z vlády s nezaopatřenými studenty?
Komu bude příspěvek vyplácen ve střídavé péči?
Otázky, které zůstávají nezodpovězeny, dělají z celé pětitisícové pomoci divadelní drama.

Aby to bylo ještě napínavější, právě díky legislativním nejasnostem vláda příspěvek ještě ani neschválila. Měla tak učinit tuto středu, jak sliboval ministr Jurečka.

Vše se táhne, vláda je extrémně pomalá a dlouhé měsíce nevyvíjela jakoukoliv aktivitu v pomoci inflací zasaženým skupinám obyvatel. Týdny odmítala učinit rychlá plošná opatření, která by lidem hned ulevila, aby nakonec přišla s pomocí, která plošná téměř je. Aby ale vláda dále mohla tvrdit, že odmítá plošná řešení, tak raději způsobí ohromnou administrativní zátěž a ve výsledku neušetří nic. Vzkaz pro lidi je: mohli jsme to udělat jednoduše a rychle. My máme ale pomalejší a dražší řešení. Proč? Hlavně to nedělat jako vláda Andreje Babiše.

Ta pomalost je trestuhodná. Vláda svojí laxností a pohodou ničí životy rodin, na které dopadají důsledky jedné z nejhorších inflací v Evropě. Místo konkrétní pomoci servíruje lidem knížecí rady, jak se ještě více posunout zpět do pravěku. Zhasnout, netopit, nejezdit, méně jíst.

Vláda opět dlouho čekala a návrh pošle do Poslanecké sněmovny na poslední chvíli a na nás bude tlak, abychom podpořili schválení ve zrychleném režimu. To nám ale znemožňuje dávat pozměňovací návrhy, kterými bychom opravili chyby, aby se pomoc neminula účinkem. Což je špatná, ale bohužel již standardní praxe této vlády.

Ale my už takhle hrát nebudeme, dobu hájení si tato vláda již vybrala.

Vrátíme vám vaši naději a budoucnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama