Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2022 8:37:00

Na Karlovarsku se místo investování utrácí

Na Karlovarsku se místo investování utrácí

Komentář na facebookovém profilu k chování magistrátu Karlovarského kraje.

 Oprava zasedačky za 4 miliony, nové webovky za 5 milionů, neprůhledné dotace a další věci, které se dějí nyní v Karlovarském kraji jsou jen ukázkou toho, že přezíravost a bezohlednost  vyhrává nad službou občanům.

Domov ze zvláštním režimem v Nejdku potřebuje opravu už opravdu jako sůl. A v době, kdy jsem byla hejtmankou spolu s Petrem Kubisem, tak jsme na to i připravovali peníze. Tehdy se totiž každá koruna otočila dvakrát, než se vydala. A představa, že bych navýšila jakoukoliv rekonstrukci o více jak 100 procent jen proto, že by mě najednou přišlo jako dobrý nápad stavbu něčím ozvláštnit? Tak to ani náhodou!

Jenomže dnes je jiná doba. Soudě alespoň z toho, že právě to udělal stávající hejtman v případě Císařských lázní. Ten z ničeho nic zvýšil rozpočet na opravu této památky z 800 miliónů na 1,5 miliardy korun. Člověk by to chápal, kdyby tyto peníze šly na restaurátorské nebo jiné práce. Ale tady ke zdražení došlo jen a pouze proto, že hejtmanovi prostě přišlo jako dobrý nápad, z ničeho nic, změnit projekt.

Hospodaření Karlovarského kraje je vůbec zvláštní. Místo investování se utrácí. Tak třeba zmíněné nové webové stránky. To, co šlo udělat za pár set tisíc, stálo nakonec 5 milionů korun. Opravdu je nutné opravovat zasedačku v budově krajského úřadu za 4 miliony korun právě v této době? A tak bych mohla pokračovat… Třeba zakázkami, které tento úřad přiděluje bez výběrových řízení. Jen na základě různých výjimek a ústupků. A když hospodaříte takovým způsobem, tak se nemůžete divit, že vám brzo finance začnou někde chybět.

Prvním místem, které dojelo na tento nový styl politiky, je Domov se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku. Ten měl být původně zrekonstruován a měl dále sloužit seniorům. Jenomže, teď byla příprava tohoto projektu zastavena. Nejsou na ni totiž  peníze. A aby také byly, že?

Nejhorší na tom je, že vedení kraje se teď chová na chlup stejně, jako vládnoucí 5koalice. Tak třeba krajský radní pro sociální oblast Robert Pisár se už víceméně ani netají tím, že pro kraj je péče o seniory moc drahá. A tak je třeba ji omezit. Vždyť senioři mají peněz dost, ne? Tak ať si jdou pěkně k nějakým soukromým poskytovatelům sociální péče. Protože kraj za staré utrácet přece nebude.

Zastavení přípravy rekonstrukce domova Matyáš je samozřejmě skandál. A nesmí vládnoucí koalici projít. Už třeba proto, že nás jejich straničtí kolegové ve vládě stále ujišťují, jak nic není problém.

Jak všechno funguje a peněz je dost, protože se neškrtá. Tak jo. Pokud tedy mluví pravdu, tak nezastavujme tento projekt. Já nesouhlasím s tím, abychom šetřili na seniorech. Vždyť péče o seniory je nejlepší vizitkou vyspělé sociální společnosti. Již nyní totiž máme v péči o naše seniory dluh a prohlubovat ho nemůžeme.

Takže i touto cestou vyzývám krajskou vládnoucí koalici, aby šetřila jinde. Prostě nebudete mít nejnovější a nejluxusnější auta, nebudete mít desítky poradců a vaši kamarádi budou mít méně zakázek. Odměnou vám za to bude, že se budete moci podívat lidem zpříma do očí. Ostatně stáří, jak víme, je jedna z mála spravedlností na světě.

Já trvám na tom, aby byla zahájena rekonstrukce Domova se zvláštním režimem Matyáš. A to i za cenu úspor, nebo odkladu jiných méně důležitých projektů!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama