Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2022 12:03:58

Už zase chtějí privatizovat Budvar

Už zase chtějí privatizovat Budvar

Některé nápady se vrací s pravidelnou jistotou a někdy vůbec nezáleží na tom, že se již dříve ukázala jejich nesmyslnost. Jedním z takových nápadů, který tu již dříve byl a můžeme si být jistit, že dříve nebo později se opět vrátí, je prodej Budvaru.

Předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová rozvířila české politické vody nápadem na prodej Budvaru. Zdůvodnila to tvrzením, že chce vyvolat debatu, zda má „stát vařit pivo“, což je otázka, která se také vždy vynoří s nápadem na prodej Budvaru.

Jistě, všichni se asi shodneme na tom, že ačkoliv to státu nikdo nezakazuje, jeho primární funkcí zřejmě opravdu není produkovat a prodávat alkoholické nápoje. V případě Budvaru ale vždy šlo o něco úplně jiného. Paní předsedkyně jistě ví, že si stát nedrží poslední národní podnik kvůli tomu, že by měl ambice v pivovarnictví a důvodem není ani to, že Budvar je pro stát podnik ziskový. Hlavním důvodem, proč jako poslední dinosaurus přežívá národní podnik je, že Budvar je držitelem práv na obchodní značku Budweiser a ve velké části světa vyhrál spory o tuto značku s americkou firmou Anheuser-Bush. Spory o obchodní značku se vedly již od roku 1907 a náš Budvar byl v těchto sporech velmi úspěšný, což znemožňuje, aby Anheuser-Bush prodával v mnoha zemích světa své pivo pod značkou Budweiser. Cena práv na značku Budweiser je velmi vysoká a významně převyšuje hodnotu pivovaru jako takového. Pokud by byl Budvar privatizován, je jisté, že by nešlo o pivo, ale o práva na značku. Nevěřím tomu, že by si toho paní předsedkyně nebyla vědoma, protože všechny dřívější snahy o tuto privatizaci byly tímto faktem motivovány. Přesné vyčíslení ceny za práva na obchodní značku by bylo velmi složité, a pokud by k privatizaci někdy opravdu došlo, někdo by z toho asi měl velmi pěkný kšeft.

Nápad na prodej Budvaru vyděsil nejen opozici, ale i vládní koalici. Z tohoto nápadu nebyla evidentně nadšena ani ODS, která se o privatizaci v minulosti sama pokoušela. Zcela odmítavě pak proti privatizaci vystoupil ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL, pod něhož Budvar spadá. Jeho přirovnání k saudským naftovým polím je jistě přehnané, ale jeho vyjádření jasně rezonovalo ve veřejném prostoru a poukázalo na nesmyslnost nápadu paní předsedkyně Pekarové Adamové.

Po bouři, kterou tento nápad vyvolal, snad bude privatizace Budvaru zase chvíli u ledu. V jednom si ale můžeme být jisti, až vše utichne a na vše se zapomene, tak se tento nápad opět objeví a někdo jiný nám opět bude vysvětlovat, že „stát by neměl vařit pivo“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama