Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2022 9:45:00

Selhali všichni a nevím, proč ještě něco vykládají

Selhali všichni a nevím, proč ještě něco vykládají

Komentář na facebookovém profilu ke korupčnímu skandálu hnutí STAN

Média i další sociální sítě jsou zahlceny prohlášeními a rozhovory s aktéry pražské komunální politiky. Myslím, že je to zbytečné. Selhali všichni - koalice i opozice. Rozsah špinavostí party kolem Hlubučka je tak veliký, že o tom musel vědět každý zastupitel, a přesto veřejně všichni mlčeli. Vím, že vědět je jedna věc a dokázat to před policií či soudem věc druhá, ale dají se dělat i kroky, které v tichosti alespoň zlodějiny omezí.

Média sice informovala o nekonečných hádkách v pražském zastupitelstvu, ale kdo přišel s návrhem pravidel, aby korupční praktiky byly omezovány? Nikdo. Přitom stačilo, aby bylo zavedeno pravidlo šesti nebo osmi očí při jednáních o významných majetkových věcech, informování veřejnosti o připravovaných projektech, omezení transakcí městských firem s majetkem a projekty bez vědomí komunální správy a důrazné řešení s politiky, když se začnou objevovat informace, že se něco nekalého děje.

A mlčet by neměli ani podnikatelé. Ti jsou bohužel vždy zatlačeni do kouta, když k nim političtí aktéři natáhnou ruku pro peníze. Ale tohle se dá seriózním chováním městských radních a primátora rozetnout celkem jednoduše. Jenže lidé v městské radě se tuhle atmosféru fér hry ani nepokusili rozjet. Proto celá magistrátní banda vyklopila pražské voliče do příkopu a nyní slibuje, že už to příště neudělá. Tak jim věřte.

Dominantně se skandál točí kolem hnutí STAN. Jestli si chtějí zachránit jako politický subjekt kůži, musí do vedení s výjimkou Věry Kovářové přijít noví lidé a předseda Rakušan by určitě měl vnitro přenechat jiné straně v koalici. Jinak lidem nevysvětlí, že do kauzy nezasahuje. Známe časové osy takových kauz a obvinění a následně obžalovaní využijí všech možností, aby se z maléru vysekali, a když ne, tak aby svoje řízení co nejvíce natáhli.

A policie by se měla podívat na majetky a finanční toky všech, kteří se nějak kolem zlodějů otřeli. A ponechání si poslaneckých seslí dotčených je nesmysl. Budete vděčným objektem útoků opozice a dál budete svojí straně zatápět a tím ji potápět. Udělat chybu, nebo nevědět je i v politice omluvitelné, ale vědět a dál v tom pokračovat je neomluvitelné. A vy jste podle všeho bohužel věděli.

Selhali jste a diskreditovali jste ideály svobody, demokracie a slušného chování. Tak padejte pryč!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama