Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2022 22:52:00

Za katastrofický požár určitě nemůže národní park

Za katastrofický požár určitě nemůže národní park

Komentář na facebookovém profilu k příčinám požáru v Českém Švýcarsku

 Největší lesní požár v novodobé historii ČR je bezesporu velkou ránou pro místní region, pro životy zdejších obyvatel. Proč tento požár nabyl tak katastrofálních rozměrů je velkou otázkou. V každém případě zaslouží jak profesionální, tak dobrovolný záchranný sbor a všichni další, kteří se na zásahu podíleli a podílejí velké poděkování a respekt.

Vědci už velmi dlouho, celá léta upozorňují, že změna klimatu se i v našich podmínkách projeví právě i tímto způsobem.

K rozsahu požáru bezesporu přispělo velké sucho, navíc jde o oblast, kde jsou písčité půdy, které jen obtížně zadržují vláhu.

Po celou dobu svého mandátu se snažím prosazovat rozumnou, zodpovědnou politiku. Zelená, nebo dokonce „klimatická“ politika, se u nás netěší velkému zájmu ani respektu. Je relativně běžné popírat vědecká varování, a ti kteří se je snaží v politice prosazovat, jsou označováni za „alarmisty“ či „zelené fanatiky“. Často slýcháváme nějaké ALE... Ano jsme pro, ALE hlavně opatrně a až za 10, 20 let, pomalu, postupně ... avšak reálná hrozba je už prostě tady.

Za katastrofický požár určitě nemůže národní park, vznikl v části s extrémní návštěvností a všem našim velkoplošným chráněným územím zoufale chybí profesionální strážci, personálně je prostě státní ochrana přírody silně poddimenzovaná.

Ač to možná zní absurdně, pro území Národního parku České Švýcarsko je tato plošná katastrofa obrovskou šancí na vznik nové, mnohem odolnější vegetace, která tady díky sukcesi postupně vznikne, jenom je důležité, aby člověk do toho procesu zasahoval co nejméně. Věřím, že Správa NP České Švýcarsko to společně s vědeckou obcí zvládne. Samozřejmě takové požáry produkují obrovské množství skleníkových plynů.

Chci věřit, že toto neštěstí bude důrazným varováním a novým startem pro odpovědnější politiku k našemu životnímu prostředí. Protože příroda se bez nás obejde, my bez ní ne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama