JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2022 13:15:00

Je nepřijatelné vyhnout se sankcím převodem majetku

Je nepřijatelné vyhnout se sankcím převodem majetku

Oznámení na facebookovém profilu o interpelaci Evropské komisi k majetku ruských oligarchů

 Podal jsem interpelaci ke Komisi Evropské Unie ve věci uplatňování sankcí vůči ruským oligarchům a podporovatelům Putinova režimu. Obvykle se v souvislosti s jejich majetkem v EU mluví o bankovních kontech, přepychových letních sídlech či luxusních jachtách. Příliš se ale neví, že se do něj řadí i drahá zvířata, jako jsou plemenní koně či šelmy chované jako domácí mazlíčci. Hodnota těchto zvířat může začínat na desítkách tisíc a končit i na miliónových hodnotách.

Jeden takový případ, kdy majetkové operace související se sankcemi zasáhly do života zvířete byl popsán i v Česku. Kůň Dux Scholar ustájený dlouhá léta v Česku, který slavil úspěchy na dostihových závodištích a posléze i jako plemenný hřebec, byl totiž původně majetkem čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, který jej však těsně před svým zařazením na sankční seznam EU v červenci 2014 (v souvislosti s ruskou anexí Krymu) převedl na svého blízkého spolupracovníka a rádce v oblasti koní Saida Šaptukajeva. Tomu kůň patří dodnes.

Vzhledem k tomu, že Said Šaptukajev na sankčním seznamu EU nefiguruje, mohl být kůň podle informací z médií v uplynulých dnech exportován z Česka. Podle dřívějších zpráv nejspíše směřoval do Ruské federace.

Případ považuji za skandální a dotazuji se proto Komise, co podniká proti tomu, aby k němu a jemu podobným nedocházelo. Považuji za nepřijatelné, aby bylo možné vyhnout se sankcím účelovým převodem majetku na jinou osobu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama