MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2022 8:36:00

Aplikace PID Lítačka bude umět přímo zaplatit i za sdílená kola či auta

Aplikace PID Lítačka bude umět přímo zaplatit i za sdílená kola či auta

Cílem pilotního projektu je vytvořit unikátní systém registrace a platby, který v?aplikaci PID Lítačka ověří uživatele pro všechny zapojené poskytovatele mobility na území metropole a také v regionu obsluhovaném spoji Pražské integrované dopravy.

 Pilotní projekt bude realizovat městská společnost Operátor ICT (OICT). V pondělí smlouvu schválila Rada hlavního města Prahy.

Pilotní projekt bude realizovat městská společnost Operátor ICT (OICT). V pondělí smlouvu schválila Rada hlavního města Prahy. Výstupem pilotního projektu je vybudování, otestování a provozování systému pro jednotnou registraci a platbu pro služby mobility. Díky tomu se významně urychlí a zjednoduší využívání služeb mobility v metropoli. Uživatelé tak budou mít v rámci jedné aplikace, tj. PID Lítačka, přístupné služby mobility jako např. bikesharing, carsharing, taxi, parkování, MHD apod.

Systém dále umožní víceúrovňovou registraci, díky které dojde k sjednocení ověření identity uživatele pro všechny zapojené poskytovatele mobility a bude probíhat online a v řádu jednotek minut, takže bude možné ji kdykoliv provést prostřednictvím mobilního telefonu. Navrhované řešení podporuje koncepčně tvorbu Mobility jako Služby (MaaS) a přispívá k efektivnější dopravě a snižovaní dopravních emisí dle závazků strategických akčních plánů.

„Jde o další krok v zjednodušování a zefektivňování možností pro využívání služeb sdílené mobility pro občany hl. m. Prahy. Díky propojení všech zapojených poskytovatelů s Pražskou integrovanou dopravou v rámci jedné aplikace PID Lítačka dojde k výraznému usnadnění využívání alternativních způsobů dopravy pro všechny občany hl. m. Prahy, a tak by to v moderně se rozvíjejícím městě mělo být,“ říká Zdeněk Hřib.

V praxi to bude fungovat tak, že uživatel provede jednotnou registraci, naplánuje si trasu, vybere si dopravní prostředek a zaplatí přímo za všechny využívané služby od zapojených poskytovatelů v jedné mobilní aplikaci. Současná situace je taková, že uživatelé musí pro každý způsob dopravy využívat aplikace jednotlivých poskytovatelů služeb nebo jiné standardní prostředky za platbu jízdného a u služeb carsharingu musí například u každého poskytovatele samostatně registrovat svůj řidičský průkaz.

Pilotní projekt bude mít čtyři etapy a potrvá 28 měsíců. „První etapa se zaměří na detailní zpracování architektury systému, které bude vycházet ze vzájemných funkčních a provozních požadavků. Vývoj software pro jednotnou registraci a platbu pro služby mobility a následná integrace do aplikace PID Lítačky je součástí druhé etapy. Vlastnímu testování se bude věnovat třetí etapa a závěrečná etapa je určená pro zkušební provoz,“ doplňuje projektový manažer OICT Vojtěch Štěch.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama