Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2022 13:05:00

Naši spojenci loňskou evakuaci z Kábulu hodnotili velice dobře

Naši spojenci loňskou evakuaci z Kábulu hodnotili velice dobře

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. září 2022.

Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, paní ministryně, já bych chtěl říci, že účast Armády České republiky na mezinárodních misích je jedním ze tří hodnoticích kritérií jednotlivých členských zemí Severoatlantické aliance a Česká republika je v této oblasti dlouhodobým a spolehlivým partnerem. Je tomu tak i v době, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostním výzvám a je strategickým bezpečnostním zájmem České republiky podílet se na zajišťování mezinárodní bezpečnosti a stability. Zahraničně politické bezpečnostní priority České republiky jsou výrazně ovlivněny agresí Ruska na Ukrajině a z toho důvodu je prioritou dnes předkládaného mandátu posílení obrany východní hranice NATO, pro které Ministerstvo obrany navrhuje vyčlenit 1200 vojáků.

Na rozdíl od současného mandátu, kdy došlo k ukončení ochrany zastupitelského úřadu v Afghánistánu a mise Takuba v Mali, nový mandát obsahuje návrh dvaceti vojáků vojenské policie k ochraně diplomatických zájmů České republiky na Ukrajině. Rovněž tak není zahrnuta mise EU v Mali s ohledem na situaci v Sahelu a unijní postoj v této záležitosti ještě není jasný, kdy na rozdíl od předchozího mandátu není tato mise zde zahrnuta.

Dovolte mi zde také připomenout, že naši spojenci loňskou evakuaci z Kábulu hodnotili velice dobře. Od amerického ministerstva zahraničí, tak i od americké armády, která měla provoz na letišti v Kábulu na starosti, se našim vojákům dostalo velkého uznání. Spolupráce s našimi vojáky na letišti byla jedna z nejlepších a nejefektivnějších. Na rozdíl od předchozího mandátu, kdy bylo plánováno nasazení 2329 vojáků, nový mandát plánuje zapojení až 2724 vojáků, kdy došlo k navýšení u mise EFP Lotyšsko, Litva a Battle Group na Slovensku. Česká republika bude dále přispívat do mise OSN Minus v Mali v podobném rozsahu jako doposud. Podobně jako v případě výcvikové mise EU v Mali dochází k přehodnocení dalšího působení v rozsahu zapojených sil a prostředků v Iráku. Mimo návrh na působení v konkrétních zahraničních misích a operacích materiál informuje i o vyčleňování sil rezortu Ministerstva obrany o případném nasazení mimo území České republiky v rámci tak zvaných sil Rychlé reakce NATO, bojového uskupení EU a mírových operací OSN. Pokud dojde k aktivaci těchto vyčleňovaných sil, jejich vyslání se bude řešit také samostatným mandátem. Navrhovaný rozsah působení v zahraničních operacích je opakovaným důkazem naší spolehlivosti a připravenosti i nadále aktivně přispívat k zajišťování mezinárodní bezpečnosti. Jak jsem již uvedl, toto činí z naší země odpovědného a respektovaného spojence a partnera, který působí v misích a operacích NATO, EU, OSN a dalších uskupeních.

Návrh rovněž obsahuje umožnění krátkodobého pobytu do 800 vojáků organizace Severoatlantické smlouvy na území České republiky. S tímto lze souhlasit v případě, tak jak bylo zdůvodněno, že se skutečně jedná o pokrytí případných nečekaných událostí, které nelze uskutečnit v době do 48 hodin a souvisí s přelety a průjezdy přes naše území či vytvoření logistického zázemí pro působení sil podél východní hranice.

Vyčíslení finančních prostředků potřebných pro navrhované působení v zahraničí činí pro rok 2023 přibližně 1,4 miliardy a v roce 2024 se odhadují rovněž finanční prostředky ve výši 1,4 miliardy. Já chci říct, že nejenom já, ale i hnutí ANO tento návrh podporujeme. Je to i určitá kontinuita i v předchozích obdobích, kdy jsme byli spolehlivým partnerem a byli jsme aktivní v zahraničních misích.

Na úplný závěr mi dovolte poděkovat našim vojákům, kteří na zahraničních misích nasazují své životy pro zachování naší i mezinárodní bezpečnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama