Klára Kocmanová

  • Piráti
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2022 6:42:00

Bečva? Dosud nemáme žádného viníka

Bečva? Dosud nemáme žádného viníka

Komentář na facebookovém profilu k havárii na řece Bečvě.

 Dva roky od havárie Bečvy.

Měníme zákon, aby se už nikdy neopakovala situace, že se hávarie žádným způsobem nevyřeší.

Vzpomínáte na záběry tun mrtvých ryb, bezradných úředníků a zoufalých, naštvaných a vyčerpaných rybářů a ochránců přírody? A vzpomínáte, že dosud nemáme žádného viníka?

Nesmíme to nechat být. Už před dvěma lety se Piráti zasazovali o objasnění situace - Dana Balcarová zorganizovala jako předsedkyně výboru pro životní prostředí videokonferenci, jejímž smyslem bylo poučení se z ekologické havárie a řešení následků na řece Bečvě.

V tomto roce jako odpověď na požadavek navazující poslanecké vyšetřovací komise Ministerstvo životního prostředí připravuje tzv. havarijní novelu vodního zákona, která měla objasnit role a kompetence při vyšetřování havárií.

Na přípravě této novely spolupracujeme, protože odpovědné šetření ekologických havárií je zásadní i pro jejich předcházení.

Z pirátských návrhů k novele vypíchnu dva. Za prvé bychom rozhodně neměli zbavovat odpovědnosti Českou inspekci životního prostředí. Je to právě ona, kdo např. může zajistit včasné odebrání správných vzorků při havárii. Což je přesně to, co na Bečvě selhalo a to by mělo ministerstvo reflektovat. A za druhé je sice dobré, že se zvedají výše pokut, ale podle nás je to stále nedostatečné. Aby je velké firmy začaly brát vážně, je potřeba jít mnohem dál.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama