Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2012 18:28:00

Cermat, kasa bezedná

Cermat, kasa bezedná

Stále znovu a znovu se vynořují případy podivného známkování maturitních prací z českého jazyka.

Po problémech s příliš těžkými příklady z matematiky, které přiznalo i vedení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) a stálo místo jeho ředitele, tak premiéra státní maturity dostává další ošklivý šrám. Certifikovaní hodnotitelé, kteří měli zajistit objektivní hodnocení, zřejmě nebyli kvalitně vybráni a vyškoleni.

Každého musí v této souvislosti napadnout, k čemu byly vlastně využity ty miliardy korun, jež během uplynulých let Cermat spotřeboval při vývoji údajně bezchybného systému státní maturity? Jak ministerstvo školství kontrolovalo jeho činnost? Neubráním se pocitu, že Cermat v podobě, v jaké fungoval dosud, byl jen dobře placenou „zašívárnou“.

Idea jednotné maturitní zkoušky pro všechny střední školy v republice je bezpochyby správná. Není spravedlivé, aby školy vytvářely vlastní závěrečné zkoušky podle toho, jaké nároky kladou na své studenty. Předpokladem kvalitní maturitní zkoušky je však kvalitní příprava otázek a jednotného objektivního způsobu hodnocení. To vám ovšem řekne každý učitel a není zapotřebí specializovaného centrálního pracoviště.

Po výsledcích prvního pokusu se státní maturitou by možná bylo na čase, aby ministerstvo školství zapojilo do přípravy maturitní zkoušky praktické kantory a ušetřilo státu spoustu peněz na nefungující Cermat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama