Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2012 15:17:33

Asociální snahy ministra Hegera je nutné rázně odmítnout

Asociální snahy ministra Hegera je nutné rázně odmítnout

Vyjádření k zdravotnickým poplatkům a navyšování spoluúčasti pacientů.

Zdravotničtí experti dali vládě v rámci hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví za dva roky jejich vládnutí čtyřku. Z 32 slibovaných opatření dosud vláda ODS, TOP 09 a VV (dnes LIDEM) splnila 6 úplně a 7 částečně.

Opravdu si neumím představit stav českého zdravotnictví a situaci českého pacienta, kdyby vláda dostala jedničku! Vinou dosavadních reformních změn dochází nejen k soustavnému nárůstu spoluúčasti pacientů, ale také ke vzdalování potřebné zdravotní péče od středně a nízko příjmových pacientů. Jak jinak ohodnotit navýšení platby za jeden den pobytu v nemocnici, zrušení úhrad léků do 50 korun nebo postupné zavádění dvojího zdravotnictví v podobě možnosti placení tzv. nadstandardů či připlácení za operatéra. Neustálému zvyšování tzv. regulačních poplatků nyní brání, ovšem pouze dočasně, obava ministerstva zdravotnictví z případného negativního rozhodnutí Ústavního soudu.

Za skutečný výsměch považuji páně Hegerovo veřejné prohlášení, že letos se poplatky zvyšovat nebudou, a zároveň, že to je jediný nástroj, který by zabránil zbytečné „konzumaci“ zdravotní péče. Jedním dechem ale dodává, že po dočasném snížení návštěv u lékaře po zavedení poplatků v roce 2008 došlo k návratu k původnímu stavu. Podle mého názoru se jedná o jasný důkaz, že poplatky nemohou plnit ve zdravotnictví regulační funkci. Pouze se otevřela pomyslná dvířka, umožňující jejich neustálé navyšování s jediným výsledkem: poplatky se stávají čím dál větší bariérou v přístupu k potřebné zdravotní péči a zároveň zcela nesystémově suplují lékařům a zdravotnickým zařízením případný nedostatek příjmů. Ostatně to je, oč tu běží. Soustavné podřezávání solidárních finančních prostředků z veřejného zdravotního pojištění a ze státního rozpočtu v podobě zastropování nejbohatších i  nezvyšování plateb za státní pojištěnce, včetně navyšování DPH, je naprosto programově, v ostudných představách pravicové vládní koalice, nahrazováno přímými platbami, poplatky a doplatky za léky z kapes pacientů.

Zdraví a životu nebezpečná pravicová vláda nerespektuje základní ekonomické zákony o možné stále se zvyšující se poptávce po navyšování poplatků v případě ohrožení jiných zdrojů příjmů do zdravotnictví. Vše podřizuje své snaze vytvořit v České republice dvojí zdravotnictví - vše pro bohaté a minimum pro chudé.
Tento asociální a elitářský postoj je pro KSČM naprosto nepřijatelný!

Mgr. Soňa Marková, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM     

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama