prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2022 16:24:00

Už podruhé za dobu existence této vlády byl ONIV snižován

Už podruhé za dobu existence této vlády byl ONIV snižován

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023.

Děkuji. Já jsem v podstatě před tou přestávkou řekl, že průměrné výdaje na školství v rámci EU, že se pohybují kolem 5 %, zatímco tady v tomto našem rozpočtu v té kapitole 333 - Ministerstvo školství asi 3,45, asi 3,5 %, čili že je to relativně ve srovnání s evropskými zeměmi jako spíš nižší rozpočet. A pak jsem říkal, že se chci věnovat některým vybraným problémům tady z toho rozpočtu. Jednak je to tradiční, ten nárůst platů pro pedagogické pracovníky regionálního školství. Tak za ten rok 2022 je celkem zřejmé, že nebyl ten nárůst realizován v plné výši, podle toho vládního prohlášení. A podle toho, co jsem říkal nebo ukazoval, citoval jsem výsledky práce Minicha a Sojky, kdy je předpoklad, že asi plněn nebude ani tady podle toho rozpočtu 2023, ale to uvidíme.

V každém případě v roce 2023 dojde ke zvyšování disproporcí ve vývoji odměňování, a to mzdy porostou dále, v regionálním školství rychleji než ve vysokém školství - na to je poukazováno i v tom samotné materiálu. A na tyto chybějící prostředky v rámci rezortu Ministerstva školství nebo vysokých škol upozorňují i rektoři dopisem panu ministrovi ze dne 13. září 2022. V této souvislosti zejména se skokovým nárůstem provozních nákladů na vysoké školy chybějící nárůst činí asi 2 miliardy 650 milionů. Nárůst nákladů, které souvisí i s pokrytím cen energií je odhadován rektory na 1 miliardu 700 milionů, což v rozpočtu chybí. Také tam je částka 800 milionů korun, čili je tam jakýsi nekrytý ten požadavek.

Co se týká oblasti vědy, výzkumu a inovací, tak ten rozpočet rektorů byl v podstatě odhadnut na částku 762 milionů korun a do rozpočtu je vložena částka 266 milionů korun, což samozřejmě za ty požadavky rektorů nekryje, týká se to vysokých škol. Pak dále je potřeba ještě se bavit o provozních nákladech, které v souvislosti s tím skokem v té energii v oblasti infrastruktury, vědeckovýzkumných center mezinárodních jako je Laserové centrum, (nesrozumitelné), tak to také může být problém. Rektoři poukazují a osobně se s nimi ztotožňuji v tom, že na úpravu výdajů u střednědobého rozpočtového rámce pro oblast vysokého školství na roky 2024 a 2025 v podstatě vlastně tam není o tom hovořeno. A myslím si, že je potřeba, aby ten podíl toho HDP byl kolem těch 0,55 %, tak jak je dobrým zvykem v té Evropské unii. Čili to mně vadí na rozpočtech i na ten rok 2022, to bylo stejné, že tam vlastně chyběl střednědobý rámec.

Pokud se věnuji detailům ještě, byl jsem překvapený například odstraněním dotace na činnost české vědecké instituce, která má mimořádně velké mezinárodní renomé, a tím je Český archeologický ústav, kterému byl snížen výdaj na provoz o 25 milionů korun. Vím, že nejsou interpelace, nebo že není doba interpelace, ale myslím si, že by bylo možná vhodné, aby se k tomuto snížení třeba v budoucnu v druhém čtení pan ministr vyjádřil. To si myslím, že to může být likvidační. Nebo to mám jenom z médií, že to může být likvidační pro tento úřad.

Z dalších problémových detailů bych zdůraznil problém navrženého rozpočtu ONIV na rok 2023 pro regionální školství, kdy opět dochází k podhodnocení té částky. Tam je to 2 miliardy 630 milionů. Snižovali jsme tento rozpočet už na rok 2022, takže tam dochází neustále k snižování těch ostatních neinvestičních nákladů pro to regionální školství. A toto je jeden z mála manažerských nástrojů, kterým ředitel ovlivňuje výsledky a chod školy. Toto i z části jsou samozřejmě semimandatorní povahy, protože z toho se platí nemocenská pro učitele, ale přesto je tam prostor na to, aby ředitel mohl nakupovat pomůcky a další záležitosti pro školy. A už podruhé za dobu existence této vlády vlastně ten ONIV byl snižován.

Samozřejmě v rozpočtu lze nalézt i řadu pozitivních prvků. Já osobně tam považuji za pozitivní, že je tam podpora studijních programů pro lékaře, nelékařské profese, vybrané technické odborníky. Čili je tam jakýsi strategický pohled aspoň trochu vidět. Ale když se na to podívám celkově, tak pokles výdajů na školství vzhledem k HDP je vcelku nedostatečný a je zde reálné, naprosto reálné nebezpečí, že finanční deficit se odrazí v kvalitě školství na všech úrovních. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama