doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.

  • BPP
  • ministr školství, mládeže a tělovýchovy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2022 16:57:00

Mezi hodnotami EU hraje právní stát klíčovou úlohu

Mezi hodnotami EU hraje právní stát klíčovou úlohu

Projev na 3. schůzi Senátu 1. prosince 2022 k Stavu právního státu v Evropské unii

 Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři,

dovolte mi krátce reagovat na proběhlou diskusi. V té obecné rovině potřebuji za důležité zdůraznit to, co už říkal kolega Smoljak. Debata o právním státu v Evropské unii není něčím, co by bylo svévolným rozhodnutím úřednických struktur. Naopak je to vlastně něco, co vychází ze smluv. A motorem té debaty jsou členské země a Evropský parlament. Evropská unie je prostě společenstvím hodnot – to říkají smlouvy. Mezi nimi hraje právní stát klíčovou úlohu. A Evropská unie je také společenstvím zájmu, ať už ekonomických, nebo třeba bezpečnostních. Je společenstvím solidarity a vzájemné důvěry. A ta debata o právním státu je vlastně součástí vytváření vzájemné důvěry, že té solidarity nebude zneužíváno.

Proto dnes diskuse o právním státu na evropské úrovni má 3 formy, z hlediska procesního, jednak je to projednávání těchto výročních zpráv o všech členských zemích. Dále vůči některým zemím – Polsku a Maďarsku – je vedeno řízení podle článku 7, kdy z iniciativy například Evropského parlamentu lze zahájit takové řízení v případě pochybností o principu fungování právního státu. A nejnovější je také čerpání evropského rozpočtu podmíněno kondicionalitou, která se týká dodržování zásad právního státu.

A dovolte mi, abych se s vámi podělil o svou zkušenost z fungování Rady pro obecné záležitosti, která projednává minimálně dvě ty procesní podoby toho diskurzu o právním státu. A tam je vidět, že motory té debaty jsou členské státy. Členské státy, které například výrazně přispívají do evropského rozpočtu. Nikoliv úředníci Evropské komise, ti plní zadání Evropské rady, Rady a Evropského parlamentu. Ale těmi, kdo trvají na dodržování zásad právního státu, jsou právě členské země, které nechtějí připustit, že té vzájemné solidarity – například ekonomické – bude některými aktéry v Evropské unii zneužíváno. A to je podle mě zcela legitimní. A je třeba si toho být vědom.

Motory té debaty není Evropská komise, ale členské země. Protože bez vzájemné důvěry v to, že dodržujeme společné principy, prostě není možná dlouhodobá solidarita, která je ale významným prvkem fungování Evropské unie. A vlastně vysokou hodnotou. Chci ujistit všechny senátorky a senátory, že samozřejmě podněty z této debaty předám na vládě. Je jasné, že primárně se vztahují k resortům spravedlnosti, případně vnitra. A považuji tu debatu za cennou a děkuji za ni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama